IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de favoriete large-caps voor 2021

Als belegger is het altijd belangrijk om vooruit te kijken. Dit is wellicht ook de reden dat de beurzen er in de afgelopen tijd aardig bij liggen, nu er een vaccin op komst is. 

Diverse bedrijven zullen het ook in 2021 moeilijk hebben, maar voor andere zijn de vooruitzichten juist gunstig. De financiële website MarketWatch zette 20 large-cap aandelen uit de S&P 500 op een rij, die volgens analisten flink kunnen stijgen in 2021.

De aandelen uit de S&P 500 hebben allemaal een koopadvies gekregen van minstens drie op de vier analisten. Op basis van cijfers van FactSet blijkt dat 253 aandelen, gemiddeld genomen, koopwaardig worden geacht door analisten. 

Zonder Tesla en Zoom

Opvallend is dat twee van de populairste aandelen dit jaar niet op de favorietenlijst voor 2021 staan. Zo valt Tesla, dat vandaagwordt toegevoegd aan de S&P 500, buiten de lijst. Het aandeel steeg dit jaar met ruim 630% in waarde, maar een verdere stijging voor 2021 wordt niet voorzien. Slechts een derde van de door FactSet gepeilde analisten heeft een koopadvies op het aandeel. Gemiddeld genomen houden analisten rekening met een koers van ongeveer 411 dollar over de komende twaalf maanden. Dat zou een forse koersval betekenen ten opzichte van de huidige koers van rond de 620 dollar. 

Lees ook: Deze thema’s bepalen het beursjaar 2021

Een andere hoogvlieger afgelopen jaar, Zoom Video Communications, staat ook niet in de top 20 van meest favoriete aandelen onder analisten. Het aandeel steeg dit jaar met ruim 480% tot circa 400 dollar. Slechts 40% van de analisten acht het aandeel nog koopwaardig, maar analisten verwachten wel dat de koers nog wat kan aantrekken tot 490 dollar. 

Populaire namen

Wel populair onder analisten zijn zorgbemiddelaar Centene, energiebedrijf NRG Energy en Dexcom, dat glucosebewakingssystemen ontwikkelt. Analisten voorzien voor de komende twaalf maanden koerswinsten van 32% tot 36% voor deze aandelen. Dexcom deed het dit jaar al redelijk goed op de beurs met een koerswinst van circa 60%, terwijl Centene en NRG dit jaar een verlies optekenden van 3% tot 14%. 

Check ook: Hier beleggen Nederlanders in

Verder zijn opvallende namen onder de favorieten General Motors, dat tegen 2025 dertig elektrische auto’s op de markt wil brengen en Salesforce.com. Voor de komende twaalf maanden zien analisten voor Salesforce.com en General Motors een opwaartse potentie van 22% tot 24%.

Ook Amazon vinden we in de lijst. De koers van dit aandeel steeg dit jaar al met circa 70%, maar er zit volgend jaar nog 18% meer in het vat, aldus de marktvorsers. Verder zijn analisten positief over Facebook, dat in 2021 de  omzet naar verwachting kan laten stijgen met 24%. 

De volledige lijst vind je hier.

Favoriete AEX-aandelen

Als we wat dichter bij huis zoeken zijn analisten vooral te spreken over Just Eat Takeaway, zo blijkt uit data van Thomson Reuters. Gemiddeld verwachten analisten in de komende twaalf maanden een koerswinst van maar liefst 36% voor de maaltijdbezorger. Wel zijn er twijfels over de overname die topman Jitse Groen in de Verenigde Staten doet. 

Ook internetholding Prosus kan in het komende jaar flink stijgen. Analisten voorzien gemiddeld een koerssprong van 26%. “Dit is ons favoriete aandeel voor directe online exposure naar China en emerging markets”, aldus analist Paul Weeteling van IEX.

Minder te spreken zijn analisten over het noodlijdende Unibail-Rodamco-Westfield, zo blijkt uit de data van Thomson Reuters. Analisten voorzien gemiddeld een koersdaling van 12%. Het aandeel was dit jaar al de gebeten hond met een verlies van circa 55%.

Lees ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de populairste aandelen bij Nederlandse beleggers

Techaandelen zijn favoriet en er wordt volop gehandeld in crypto-ETF's. Lees verder ›