IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hypotheekrentes duiken weer richting niveau voor coronacrisis

Goed nieuws voor huizenkopers. De gemiddelde hypotheekrentes stevenen weer af op de lage niveaus van voor de crisis, zo signaleert De Hypotheker. Voor de 30-jaars hypotheekrente met NHG is zelfs een nieuw laagterecord bereikt.

Wie had gedacht dat de hypotheekrentes in maart wel zo'n beetje het dieptepunt hadden bereikt, heeft het mis. Na een kortdurende stijging van de tarieven na de uitbraak van de coronapandemie in maart, is sinds juli weer een daling in gezet. Volgens De Hypotheker is de rente inmiddels zelfs zo ver gezakt dat de laagterecords van voor de coronacrisis in zicht komen.

Laagterecord

De sterkste daling doet zich voor in de 30-jaarsrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zo signaleert de adviesketen. Hier is zelfs een laagterecord gevestigd: er is een aanbieder die een rente hanteert van 1,63%.

Lees ook: Hypotheekrente 20 of 30 jaar vast: niet altijd slim

De meeste huizenbezitters zetten de rente twintig jaar vast. De gemiddelde rente in deze categorie met NHG bedraagt nu 1,53%. Dat ligt nog maar 0,04 procentpunt boven het dieptepunt van maart.

Voor hypotheken met een rentevaste periode van dertig jaar met NHG is het gemiddelde tarief 1,85%. Dat is even laag als in maart.

Groter verschil tussen hypotheken met en zonder NHG

Wel valt het De Hypotheker op dat het renteverschil tussen een NHG-hypotheek en een hypotheek zonder NHG groter is geworden. In maart bedroeg dit verschil bij hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar 0,47 procentpunt. Maar dat is inmiddels opgelopen tot 0,58 procentpunt. 

Het lijkt een beetje vreemd dat de hypotheekrentes dalen, terwijl de coronacrisis nog lang niet voorbij is. Volgens De Hypotheker is de daling sinds juli deels te danken aan het herstelfonds van 750 miljard euro van de Europese Unie. Ook het riante opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) speelt een rol, want dit houdt de stijging van de kapitaalmarktrentes tegen. Door deze maatregelen houden bedrijven en consumenten toegang tot krediet en wordt voorkomen dat de rente op leningen niet te sterk oploopt.

Volgens De Hypotheker zet de daling van de hypotheekrentes zich nog steeds voort. "En als de relatieve rust op de financiële markten aanhoudt, zou de hypotheekrente naar onze verwachting nog verder kunnen dalen”, meent Michel van den Akker, directeur van De Hypotheker.

Een goed moment om actie te ondernemen?

Of die voorspelling uitkomt, valt natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Betaal je nu een relatief hoge rente en overweeg je je hypotheek over te sluiten, dan kun je ervoor kiezen om nog even af te wachten of de daling van de hypotheekrentes doorzet.

Lees ook: Huis kopen in coronatijd: 5 dingen om op te letten

Maar ben je bang dat de bodem toch is bereikt, dan kun je samen met je hypotheekadviseur kijken of oversluiten of rentemiddeling een interessante optie is. Zet alle plussen en minnen op een rij.

Oversluiten: de voor- en nadelen

Als je je hypotheek oversluit naar een lening met een lagere rente en die opnieuw langere tijd vast zet, gaan je maandlasten direct omlaag. Dat is natuurlijk gunstig.

Maar je bent wel een boeterente verschuldigd, aangezien je hypotheekverstrekker rente-inkomsten misloopt. Een ander nadeel van oversluiten is dat je allerlei extra kosten moet betalen, omdat je feitelijk een nieuwe hypotheek afsluit. Denk bijvoorbeeld aan taxatie-, notaris-  en advieskosten. Gelukkig mag je deze wel eenmalig aftrekken. Verder daalt je hypotheekrente-aftrek, omdat de rente omlaag gaat.

Voor sommige hypotheken is oversluiten vrijwel altijd ongunstig. Denk bijvoorbeeld aan een spaarhypotheek. Omdat een lagere hypotheekrente ertoe leidt dat je meer moet inleggen in het spaardeel, wordt oversluiten feitelijk een sigaar uit eigen doos.

Rentemiddeling: de voor- en nadelen

Je kunt ook kiezen voor rentemiddeling. Hierbij wordt, zoals de term al aangeeft, de oude rente gemiddeld met de actuele marktrente. Dit levert net als bij oversluiten direct lagere maandlasten op.

Maar anders dan bij oversluiten wordt de boeterente uitgesmeerd over het restant van de hypotheekduur. Je hoeft deze dus niet in één keer op te hoesten. Heb je te weinig spaargeld om de boeterente te betalen of wil je je buffers in deze crisistijd liever niet aanspreken, dan kan rentemiddeling een slim alternatief zijn voor oversluiten.

Net als bij oversluiten is de boeterente fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de overige kosten die je hebt moeten betalen, zoals advies- en administratiekosten. Een andere overeenkomst met oversluiten is dat je minder hypotheekrente kunt aftrekken, omdat de rente omlaag gaat.

Wat te doen?

Of oversluiten of rentemiddeling voor jou voordelig is, hangt af van de situatie. Ben je van plan om op korte termijn te verhuizen, dan is het meestal verstandiger om de rit uit te zitten, omdat je anders per saldo duurder uit bent.

Check ook: Rentemiddeling: slim idee om woonlasten te drukken?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›