IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis kopen in coronatijd: 5 dingen om op te letten

De coronacrisis raakt ook de huizenmarkt. Hypotheekverstrekkers zijn kritischer, de aanvraagprocedure voor een hypotheek duurt langer en de hypotheekrente loopt voorzichtig op.

De Hypotheekshop heeft de belangrijkste veranderingen voor huizenkopers op een rij gezet.

1. Gescheiden en kinderen? Houd rekening met extra vertraging

Het is nog wel mogelijk om uit elkaar te gaan, maar de echtscheidingsprocedures vinden nu wel zoveel mogelijk schriftelijk plaats. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar heb je minderjarige kinderen, dan kan de procedure vertraging oplopen, omdat er misschien een kindgesprek en/of een mondelinge zitting moet plaatsvinden.

Dit kan invloed hebben op de verwerking van je hypotheekaanvraag, want zolang de echtscheiding nog niet officieel is bekrachtigd door de rechter, loopt de hypotheekverstrekker een extra risico. Zo kan de hoogte van de alimentatie nog worden aangepast; een belangrijk element om vast te stellen hoeveel je mag lenen.

2. Wees beducht op een strengere inkomenstoets

Volgens De Hypotheekshop voeren hypotheekverstrekkers nu strengere inkomenscontroles uit dan voorheen. Ze nemen alleen genoegen met het meest recente loonstrookje. Heb je een intentieverklaring voor een vast dienstverband, dan is de kans groot dat de bank naar je werkgever belt om dit te verifiëren. Is de intentieverklaring ouder dan een maand, dan zul je waarschijnlijk bij je baas een nieuwe werkgeversverklaring moeten opvragen.

Lees ook: Hypotheekrente 20 of 30 jaar vast: niet altijd slim

Ondernemers krijgen meer kritische vragen over de kwetsbaarheid van hun bedrijf voor de coronacrisis en eventuele reserves om tegenslagen te kunnen opvangen. Ook steeds meer werknemers moeten aanvullende informatie verschaffen over het bedrijf waar ze werken.

3. Medische keuring voor overlijdensrisicoverzekering kan vertraging oplopen

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kun je het verlies aan inkomen opvangen als een van de verzekerden vroegtijdig overlijdt. Veel huizenbezitters hebben zo'n verzekering, om te voorkomen dat ze de woonlasten niet meer kunnen betalen als hun partner wegvalt.

Soms is in het acceptatieproces een medische keuring nodig; bijvoorbeeld als je een ernstige ziekte hebt gehad of als het verzekerde bedrag hoger is dan 300.000 euro. Dit proces kan vanwege de coronacrisis vertraging oplopen.

4. Zorg voor langere duur financieringsvoorbehoud

Als het koopcontract is getekend heb je als koper wettelijk nog drie dagen de tijd om zonder reden van de koop af te zien. Daarna mag dit alleen als je met succes een beroep kunt doen op de ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering.

Check ook: Dit zijn de 7 belangrijkste hypotheekvoorwaarden

Omdat de behandeling van hypotheekaanvragen nu meer tijd in beslag neemt dan voorheen - omdat het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen weken fors is gestegen en hypotheekverstrekkers kritischer zijn in de beoordeling van de aanvragen - adviseert De Hypotheker huizenkopers om een langer voorbehoud in de koopakte op te nemen.

Vier tot zes weken was tot de coronacrisis een normale termijn, maar De Hypotheekshop adviseert om dit te verlengen naar acht weken.

5. Hypotheekrente zit in de lift

Wil je een huis kopen, houd er dan ook rekening mee dat de hypotheekrente voorzichtig in de lift zit. De Hypotheekshop signaleert voor de derde week op rij dat er meer geldverstrekkers zijn die hun tarieven hebben verhoogd dan verlaagd. Dat is niet zo verwonderlijk, want de hogere rente weerspiegelt het grotere risico op wanbetaling dat geldverstrekkers lopen.

Wel lijkt de stijging van de hypotheekrente wat af te vlakken. Het totaalgemiddelde (het gemiddelde van diverse rentevaste periodes van annuïteitenhypotheken, zowel mét als zonder NHG) steeg volgens De Hypotheekshop afgelopen week met 1,72%. Dat is tien procentpunt hoger dan een maand geleden: toen werd nog een all-time low van 1,62% aangetikt.

Lees ook: Coronacrisis: Dit betekent het tot nu toe voor de huizenmarkt

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›