IEXGeld

Dossiers

Profiel

'Hypotheekrente stevent af op dieptepunt'

De coronacrisis lijkt nog geen weerslag te hebben op de woningmarkt. Dat blijkt niet alleen uit de huizenprijzen, die maar de pan blijven uitrijzen, maar ook uit de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Eerder deze week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster dat de prijzen van bestaande koopwoningen in augustus met maar liefst 8,2% zijn gestegen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens de rekenmeesters zijn de huizenprijzen hiermee aanbeland op het hoogste niveau ooit.

Check ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Massale renteverlaging

Maar dit is niet het enige signaal dat de huizenmarkt nog aardig doorhobbelt, ondanks de dreiging van een nieuwe coronagolf. De Hypotheekshop signaleert dat hypotheekverstrekkers massaal overgaan tot verlaging van hun rentetarieven. Vrijwel alle aanbieders hebben de afgelopen twee weken wijzigingen doorgevoerd. In het rijtje zijn alle grote namen vertegenwoordigd: ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, Aegon, NN, MUNT en asr.

Dat is een duidelijke kentering, want vlak na het uitbreken van de coronapandemie gingen de hypotheekrentes juist omhoog:

(Bron: De Hypotheekshop)

De gemiddelde rente van annuïtaire hypotheken over meerdere rentevaste periodes (5, 10, 20 en 30 jaar vast, zowel met als zonder Nationale Hypotheekgarantie) is gedaald naar 1,74%. Dat is lager dan aan het begin van het jaar.

Zoals je ziet zijn de rentes over de hele linie gedaald:

Het laagterecord van 1,62% van medio maart, aan de vooravond van de lockdown, is nu nog niet bereikt. Maar dit cijfer komt wel in zicht.

Er worden wel wat minder woningen verkocht dan voorheen, maar volgens De Hypotheekshop ligt het aantal hypotheekaanvragen nog wel ruim 30% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar; en dat was toen een recordjaar. Veel consumenten hebben dit jaar hun hypotheek overgesloten (om te profiteren van de lage rente) of verhoogd (vanwege een verbouwing).

Zit er nog meer in het vat?

Tot slot meldt De Hypotheekshop dat de rentemarge (het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de hypotheekrente) ongeveer 0,30 procentpunt hoger ligt dan in 2017 en 2018, toen de rente vrij stabiel was. Dat kan betekenen dat er nog rek naar beneden zit. Het renteverschil tussen hypotheken mèt en zonder NHG is ongeveer 0,10 procentpunt hoger dan in maart.

Lees ook: Is de stijging van de hypotheekrente voorbij?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Is de stijging van de hypotheekrente voorbij?

Volgens De Hypotheker gaan de rentes weer dalen, maar juich niet te vroeg. Lees verder ›