IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen met dik 8% gestegen

Wie had verwacht dat de huizenprijzen onder druk zouden komen door de coronacrisis, heeft het mis. Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een meting van het CBS en het Kadaster

Het is volgens de rekenmeesters de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. De prijsstijging is dus ook hoger dan in juli, toen het CBS een toename van 7,4% rapporteerde.

Huizenprijzen naar record

De huizenprijzen zitten inmiddels ruim zeven jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen volgens het CBS met 51% opgelopen.

... maar minder woningen verkocht

In tegenstelling tot juli zijn er wel minder woningen verkocht. Het Kadaster registreerde in augustus 19.034 woningtransacties. Dat is bijna 3% minder dan een jaar eerder.

Lees ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

In de eerste acht maanden van dit jaar wisselden 148.107 huizen van eigenaar. Dat is 5% meer dan in dezelfde periode van 2019.

DNB verwacht omslag

Dat de prijzen in augustus nog steeds in zo'n hoog tempo zijn gestegen - en zelfs in een hogere versnelling zijn gegaan - is opmerkelijk, gelet op de vele onzekerheden rond de coronacrisis. In juni waarschuwde de Nederlandsche Bank (DNB) er immers voor dat de huizenprijzen onder druk zullen komen te staan, vanwege de oplopende werkloosheid, het dalende consumentenvertrouwen en de lagere inkomensgroei.

De toezichthouder zei toen rekening te houden met een omslag in de huizenmarkt in de tweede helft van 2020 en voor heel 2020 uit te gaan van een gemiddelde prijsstijging van 2,3%. In 2021 zouden de huizenprijzen dan met 2,1% moeten dalen en in 2022 met 3,7%, zo voorspelde DNB.

Deze daling tekent zich nu dus vooralsnog niet af.

Lees ook: Is de stijging van de hypotheekrente voorbij?

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›