IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is de stijging van de hypotheekrente voorbij?

Sinds het begin van de coronacrisis is de hypotheekrente gaan stijgen. In het afgelopen halfjaar steeg het gemiddelde rentepercentage voor NHG-hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar met 20 basispunten. De economische onzekerheid als gevolg van de coronacrisis ligt hieraan ten grondslag. Nu de piek van de crisis achter de rug lijkt, is er volgens De Hypotheker een kans dat de rentes weer gaan dalen. 

De coronacrisis brengt grote kredietrisico’s met zich mee en daarom vragen banken een hogere rente als je een hypotheek gaat afsluiten. Maar nu de rust weer wat lijkt teruggekeerd en macrocijfers laten zien dat de wereldeconomie langzaam herstelt van de pandemie, komt er volgens De Hypotheker een einde aan de rentestijging. Vorige week verlaagden meer dan 15 aanbieders hun rentetarieven. 

Lees ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Desondanks gaat het vooralsnog om een beperkte daling. De gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar bedraagt nu 1,66%, of 2,24% zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is de door consumenten meest gekozen rentevaste periode. 

NHG?

Bij een NHG voldoet je hypotheek aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Zo weet je zeker dat je nooit te veel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

De verwachting van De Hypotheker is evenwel dat de hypotheekrente de komende periode nog verder zal dalen, voor zowel hypotheken met een korte als een lange looptijd. “Nu de EU een overeenstemming heeft bereikt over een herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro lijkt het vertrouwen in de economie weer wat toe te nemen”, aldus de hypotheekadviseur. 

Geen flinke daling

Toch spelen er nog veel factoren die een verdere daling onzeker maken. “Het EU-akkoord over het herstelfonds en de Europese begroting geeft meer vertrouwen, maar maakt zeker nog geen einde aan de onzekerheid”, aldus Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt, worden maatregelen in verschillende landen weer aangescherpt. Ook op macro-economisch gebied kunnen de Brexit en de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China de stabiliteit in gevaar brengen”, concludeert Van den Akker. 

Diverse experts denken bovendien dat een verlaging van de rente niet enorm groot zal zijn. “De ene [hypotheekverstrekker] zal dat met twee honderdsten doen, de ander met zeven honderdsten en een enkele misschien met een tiende procentpunt”, aldus Oscar Noorlag, compliance officer bij Van Bruggen Adviesgroep tegenover Nu.nl

In perspectief: de hypotheekrente blijft ondanks de stijging in de afgelopen zes maanden historisch gezien laag. Volgens ABN Amro is de lage rente de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende prijsstijging van woningen. Daarnaast speelt het woningtekort een rol.

Lees ook: Wat te doen bij een draaiende woningmarkt?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›