IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goudprijs op hoog niveau: dit moet je weten

De goudprijs is dit jaar flink gestegen. Wat is de reden dat de goudprijs nu zo hoog staat? Is het voor jou als belegger nog aantrekkelijk om goud te kopen voor je beleggingsportefeuille? En zo ja, hoe doe je dat dan? In dit artikel zetten we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje. 

Belangrijkste aanjagers 

Een van de belangrijkste redenen waarom de goudprijs zover is doorgeschoten, is de huidige onzekerheid omtrent de coronacrisis. De pandemie zorgt voor een enorme disruptie voor de mondiale economie en beleggers wijken uit naar goud als veilige haven. 

Ook inflatieverwachtingen spelen een rol: als gevreesd wordt dat de inflatie aantrekt, dan wordt goud regelmatig aanbevolen. 

Er zijn nog meer factoren voor de hogere goudprijs, bijvoorbeeld de lage of zelfs negatieve (reële) rentes, maar ook de stimuleringsprogramma’s door centrale banken. Als centrale banken wereldwijd geld blijven printen, dan zorgt dat voor muntontwaarding. Al deze factoren zijn positief voor de goudprijs. 

Goud-ETF’s

Goud wordt gezien als een goede manier om een beleggingsportefeuille te beschermen in tijden van economische onzekerheid. Je kunt zelf fysiek goud kopen, maar een makkelijkere optie is om voor goud-ETF’s te kiezen. Niet elke indextracker is echter hetzelfde. 

Goud is een niet-rentedragende activa. Dit houdt in dat je geen compensatie voor het beleggen in het edelmetaal; dus geen rente en geen dividend. Je rendement bestaat primair uit het aankopen en verkopen van je ETF. Daarom is het des te belangrijker om kritisch te kijken naar goud-indextrackers.

Kijk bijvoorbeeld naar de lopende kosten van de indextracker. Die nemen direct een hap uit je rendement, maar staar je er ook weer niet blind op. Er kunnen immers redenen zijn waarom de kosten van de ene indextracker hoger zijn dan de andere. Mogelijk volgt een duurdere ETF nauwkeuriger de goudprijs, dan de goedkopere. Dan komt een duurdere indextracker je rendement juist wel ten goede. Een maatstaf hiervoor is de trackingerror. Probeer inzicht te krijgen in hoe goed de ETF de goudprijs volgt en of je dat in verhouding vindt met de hogere kosten. 

Lees ook: Zo profiteer je van de goudkoorts

Ook de prijs die je voor een ETF betaalt (of in andere woorden: de huidige koers) kun je meenemen in je beslissing. Waarom staat de koers van de ene goud-ETF op 500 euro, terwijl je voor de andere slechts enkele tientjes betaalt?

Dit hangt samen met de vraag of de ETF gedekt en verzekerd wordt door fysiek goud. Wordt de ETF bijvoorbeeld gedekt door een tiende van een ounce goud, dan zal de koers van de indextracker hoger liggen dan de ETF die een honderdste van een ounce goud dekt. Sommige ETF’s worden helemaal niet of niet volledig gedekt door fysiek goud.      

Wordt het goud dan veilig opgeslagen in een depot? En zo ja, volgt er jaarlijks of halfjaarlijks een audit door een onafhankelijke partij, die controleert of er daadwerkelijk zoveel goudstaven in het depot liggen als dat de ETF-aanbieder zegt? Probeer antwoorden op deze vragen te krijgen, voordat je in de indextracker stapt.

Alternatieven

Als goud in waarde stijgt, dan profiteert vaak niet alleen de goudmarkt. Doorgaans worden ook andere edelmetalen meer waard, denk aan zilver maar ook aan palladium of platinum, dat jarenlang tegen een premie noteerde ten opzichte van de goudprijs. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat een platinum creditcard je meer status en extraatjes biedt dan een gouden creditcard. 

Desondanks ligt de platinumkoers inmiddels al jarenlang onder de goudprijs. Denk je dat platinum op termijn weer tegen een premie zal noteren ten opzichte van goud, dan kan dat een goede reden zijn om eens te kijken naar platinum-ETF’s. 

Lees ook: Hoe bescherm ik mijn pensioen tegen een beurscrash?

Lees ook:

Alle ballen op goud

Goud gaat fors omhoog en doet het officieel beter dan aandelen. Lees verder ›