IEXGeld

Dossiers

Profiel

Alle ballen op goud

Beeld: iStock

Het is een feit: goud doet het dit jaar beter dan aandelen. Dankzij de oktoberrally is de prijs van een ounce goud tot 2.000 dollar gestegen, een niveau dat sinds mei niet meer werd gezien. 

Experts schrijven de forse stijging van goud toe aan beleggers die massaal veilige havens opzochten na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Dit lokte een oorlog in het Midden-Oosten uit. Bovendien kwamen er zorgen over de toevoer van olie uit dit gebied, waardoor de olieprijzen fors stegen. Dit leidde weer tot zorgen dat de inflatie voor een langere periode hoog blijft. De energieprijzen zijn een belangrijk component van het inflatiecijfer. Kortom: er was op de beurs weinig reden tot enthousiasme onder beleggers.  

Forse koerswinsten

De aanval van Hamas op Israël zorgde voor rep en roer in de rest van de wereld, waardoor de goudprijs omhoogschoot, zo stelden diverse experts. Sinds januari steeg de goudprijs met 9,2%, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 8,2% won en de AEX 2,8% bijschreef. Alleen al in oktober steeg de goudprijs met meer dan 7,5%, terwijl de Amerikaanse hoofdgraadmeter juist ruim 3% inleverde en de AEX een pas op de plaats maakte. De S&P 500 daalt al meer dan drie maanden op rij, hetgeen sinds maart 2020 niet meer gebeurde. 

Ook in 2022 deed goud het beter dan aandelen. Hoewel de goudprijzen op jaarbasis licht daalden, gaf de S&P 500 met een verlies van 19,4% (exclusief dividend) toen meer terrein prijs. In 2021 moest je aandelen hebben boven goud, maar in 2020 presteerde goud met een winst van 24,4% weer beter dan de S&P 500, die 16,3% won. 

Hogere rentes, lagere beurskoersen

“Wij denken dat de aanhoudende stijging van de Amerikaanse obligatierente ervoor zorgt dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over het Amerikaanse begrotingsbeleid”, aldus grondstoffenspecialist Ole Hansen van Saxo Bank. “Vooral over de vraag of de recente stijging van zowel de reële als de nominale rente zal voortduren.” Door de gestegen rentes kwamen techaandelen onder druk te staan, zo zag Hansen, en daarmee de bredere aandelenmarkten. 

“Goud heeft zich nu volledig hersteld van de recente verkoopgolf [en] handelt binnen een zeer snel stijgend kanaal”, aldus de grondstoffenspecialist. “Dat benadrukt niet alleen de huidige kracht van de rally, maar ook de behoefte aan consolidatie.”

Sluit de goudprijs boven de 2.000 dollar dan is volgens Hansen de weg vrij richting 2.050 dollar, het hoogste niveau sinds mei dit jaar.