IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is dit een goed moment om in aandelen te beleggen?

Nu de spaarrente zo’n beetje op nul staat en de fiscus er - als je een beetje leuk hebt doorgespaard - alsnog een flink deel van inpikt onder het mom van ‘fictief rendement’, vraag je je misschien af of het tijd wordt om te beleggen.

Daar zijn doorgaans verschillende mogelijkheden voor, waarvan staatsobligaties de veiligste variant zijn. Maar het rendement daarvan is tegenwoordig, als je corrigeert voor inflatie, ook onder nul. Dat betekent dat je betaalt om niet nog meer te verliezen, wat niet zo aantrekkelijk klinkt.

Intussen gaan de aandelenbeurzen als een malle. Had je half maart ingelegd – maar terugkijken is altijd makkelijk – dan had je nu 28% winst gemaakt op een AEX-tracker. En de beurs stijgt maar door, terwijl de berichten over de economie toch tamelijk alarmerend zijn.

Koers/winstverhouding

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. De koers van het aandeel zegt dus in principe wat het bedrijf – alle aandelen opgeteld – waard is. Dat zijn dan alle bezittingen samen (fabrieken en grondstoffen, stroomnetwerken, patenten, zelfgemaakte software enzovoort), plus de winst die het bedrijf verwacht te maken, plus nog wat zaken als reputatie en naamsbekendheid.

Vaak wordt de koers uitgedrukt in het aantal keer de verwachte winst dat je voor een aandeel betaalt. Voor beurslieveling Tesla is dat bepaald meer – 119 keer de verwachte winst – dan voor bijvoorbeeld ING (15 keer). Als de koersen stijgen maar de winsten niet, zoals nu, dan wordt deze koers/winstverhouding hoger.

Waarom dan aandelen kopen?

Waarom zou je dan nu nog aandelen kopen? Ten eerste omdat er momenteel weinig andere manieren zijn om je geld tenminste tegen inflatie en de fiscus te beschermen. Ten tweede omdat een deel van de koersstijgingen verklaard wordt doordat de centrale banken in het kader van de crisisbestrijding heel veel geld de economie in pompen, wat voor een groot deel op de beurzen terechtkomt. Niet de koers/winstverhouding, maar inflatie is dan eventueel het langetermijnprobleem.

Ten slotte omdat veel bedrijven dividend uitkeren: ieder kwartaal of ieder jaar krijg je een deel van de winst op je rekening. Dividendrendement kan aardig oplopen, maar meer dan een procent of 4 is vaak verdacht: als een bedrijf er zo veel voor over heeft om jou te laten investeren, heeft het misschien veel schulden.

Er zijn overigens ook veel bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren, en voor grondstoffen als goud, zilver en olie geldt dat natuurlijk ook.

Welke aandelen dan?

Ten eerste: geen enkele belegger zou alleen maar aandelen moeten hebben. Hoe sneu het rendement van obligaties ook is, het risico op de beurzen is groot, en om nog wat over te hebben mocht de boel instorten is het verstandig ongeveer 40% van je geld in zogeheten ‘vastrentende waarden’ te hebben. Dat betekent: met een gegarandeerd rendement, en nooit je geld kwijt.

Ten tweede: als kiezen makkelijk was, was iedereen rijk. Een neus voor welke kant de economie op gaat, en voor trends onder beleggers en in de sector helpt enorm. Een balans kunnen lezen, weten tegen hoeveel rente een bedrijf kan lenen, of het management goed is, of er belangrijke innovaties aan zitten te komen en of het dividend omhoog kan helpt ook. Je zou een Premiumabonnement kunnen nemen bij onze buren van IEX, die hebben ervoor geleerd. Of een beleggingsadviseur nemen.

Wil je het zelf doen? Zorg dan in elk geval dat je weet wat het bedrijf doet, hoeveel je betaalt voor een euro (bedrijfs)winst en hoeveel voor een euro dividend. Een goed alternatief voor aandelen is een ETF: een soort beleggingsfonds dat een index één op één volgt. De kosten hiervan zijn lager dan die van een gewoon beleggingsfonds. Bovendien heb je dan direct een breed gespreide portefeuille.

Beleg voor de lange termijn (zeker 10 jaar) en alleen met geld dat je in de tussentijd niet nodig hebt – de beurs kan zomaar een derde van zijn waarde verliezen. Herinvesteer het dividend. Beleg iedere maand een vast bedrag, en ga niet op de laagste prijs zitten wachten. En onthoud wat Warren Buffett, een van 's werelds meest succesvolle beleggers, altijd zegt: een goed aandeel heb je voor altijd.

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›