IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kelderende koersen? Slimme strategie om bij te kopen

De grootste beursklappers kunnen worden gemaakt door in te stappen op een laag niveau. Wanneer het beste instapmoment precies is, is lastig te voorspellen. De bekende Amerikaanse beleggingsexpert Morgan Housel heeft een strategie ontwikkeld waarmee je gestructureerd extra kunt inleggen als de beurskoersen dalen.

Beleggen lijkt zo simpel: je stapt op een laag niveau in, maakt een rit naar boven en verkoopt op de top. Maar wanneer het juiste moment is om in te stappen, is vrijwel onmogelijk om te voorspellen. Zelfs de beste beleggers zijn niet in staat om de markt exact te timen.

Aankoopschema

Morgan Housel, een bekende columnist van de Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool, heeft een strategie bedacht waarmee je op een gestructureerde manier je beleggingsgeld kunt inzetten op de beurs als de koersen dalen. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te worstelen met de vraag wanneer je gaat inleggen en met welk bedrag.

Lees ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?  

Bovendien hoef je je niet te laten leiden door je emoties. Veel beleggers gaan juist hiermee de mist in, omdat ze bijvoorbeeld in paniek verkopen als de koersen laag staan en in hun enthousiasme stukken verkopen als de koersen hoog staan.

Housel heeft een plan bedacht over vaste bedragen die hij gaat inleggen van elke 1000 dollar die hij opzij heeft gezet om te beleggen. Dit gebeurt volgens het volgende schema:

Markt daalt  Van elke 1000 euro investeer je Historische frequentie
10% 100 euro Elke 11 maanden
15% 220 euro Elke 2 jaar
20% 300 euro Elke 4 jaar
30% 130 euro Eens per 10 jaar
40% 125 euro Tientallen jaren tussentijd
50% 125 euro Een paar keer per eeuw

Bron: Morgan Housel

Zoals je ziet belegt hij bij een relatief geringe beursdaling een lager bedrag dan bij een grotere koersklap. Hij zorgt er zo voor dat hij bij een relatief geringe terugtrekking van de markt niet al zijn kruit verschiet, maar nog voldoende geld overhoudt als de beurs nóg verder omlaag knalt.

Bij een halvering van de koersen is de inleg wat lager. Dat lijkt onlogisch volgens de bovenstaande redenering. Maar het is niet verstandig om lange tijd veel cash aan de zijlijn te laten staan. Een gigantische beurscrash komt namelijk maar zeer zelden voor: gemiddeld slechts enkele keren per eeuw.

Beursdalingen komen vaker voor dan je denkt

Beleggingskansen doen zich vaker voor dan je misschien zou denken. Gemiddeld doet de markt elk jaar wel een keer een stap terug. Ook correcties (waarbij de beurs met 10 tot 20% keldert) en berenmarkten (waarmee officieel een verlies van meer dan 20% wordt bedoeld) zijn geen zeldzaamheid. Uit cijfers van CFRA Research blijkt dat op Wall Street sinds december 1945 maar liefst 23 keer een correctie heeft plaatsgevonden en 12 keer een berenmarkt. Drie keer werden beleggers geconfronteerd met een mega meltdown van 40% of meer.

... maar de beurzen herstellen zich altijd weer

Natuurlijk is een halvering van de beurskoersen dramatisch voor beleggers. Maar het is goed om te beseffen dat de markt tot nu toe elke klap te boven is gekomen. Michael Batnick, hoofd onderzoek bij Ritholtz Wealth Management, plaatste onlangs in een blog op The Irrelevant Investor een lange-termijngrafiek van de Dow Jones-index, waaruit blijkt dat de index er in de afgelopen honderd jaar na elke crisis sterker uit is gekomen:

Het is daarom slim om een terugtrekking van de markt te beschouwen als een koopkans. Het schema van Housel kan hierbij een handvat bieden.

Tot slot nog een disclaimer. Besef dat dit een algemeen schema is, waarbij geen rekening is gehouden met de marktfundamentals. Bovendien zegt dit niets over individuele aandelen: niet elk aandeel zal een crisis overleven. Zorg er daarom voor dat je je beleggingen zoveel mogelijk spreidt; bijvoorbeeld door te kiezen voor een actief beheerd beleggingsfonds of een ETF.

Lees ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›