IEXGeld

Dossiers

Profiel

De do's en don’ts van beleggen in crisistijd

Hoewel de beurzen aardig zijn hersteld van de klappen in maart, blijft voorzichtigheid geboden. Drie beleggingsspecialisten van Schroders geven tips hoe te handelen in crisistijd.

Hoewel de AEX-index maar liefst 38% hoger staat ten opzichte van het dieptepunt medio maart en nog maar 6% verwijderd is van het slotniveau van 2019, is het nog geen business as usual. Veel economieën zijn nog heel voorzichtig aan het opstarten, het risico van een tweede besmettingsgolf van Covid-19 blijft boven de markt hangen en de miljarden die overheden en centrale banken in de economie pompen moeten een keer worden opgedweild. Alertheid is dus geboden.

Lees ook: Zó bereid je je voor op een beurscrash

Dit vraagt om een andere beleggingsaanpak, want beleggen in crisistijd is echt iets anders dan beleggen wanneer markten alleen maar stijgen, waarschuwt Schroders. Duncan Lamont, Nicholas Kirrage en Stuart Podmore, drie specialisten van de Britse vermogensbeheerder, geven tips om de crisis het hoofd te kunnen bieden.

1. Wees beducht voor 'valse' oplevingen

Sinds de scherpe koersdalingen in maart hebben de markten fors herstel laten zien. Maar dat betekent niet dat het dieptepunt al is gepasseerd, waarschuwt Duncan Lamont, hoofd research bij Schroders. Hij wijst erop dat 'valse' oplevingen bij dalende markten geen ongebruikelijk fenomeen zijn. Het komt volgens hem geregeld voor dat markten even opleven na een scherpe koersval en vervolgens nog verder wegzakken.

Lamont analyseerde dertien perioden sinds 1800 waarbij de Dow Jones-index met 25% is gedaald. En wat bleek? In elf perioden vonden tussentijdse oplevingen plaats, die werden gevolgd door een nog grotere koersklap.

Een van de pijnlijkste oplevingen vond plaats tijdens de Grote Depressie. Tussen november 1929 en april 1930 steeg de Dow Jones met 48%, om kort daarna met 30% te kelderen en vervolgens nog eens 80% omlaag te denderen.

Check ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Ook tijdens de crisis van 2008 krabbelde de beurs tussentijds op. In het laatste deel van 2008 stegen de beurskoersen, om vervolgens met meer dan 20% onderuit te gaan. Pas vanaf maart 2009 trad een duurzaam herstel op. Eén zwaluw maakt dus nog geen zomer.

2. Blijf focussen op de lange termijn

Het is niet eenvoudig om in dit soort heftige tijden, waarbij de beurzen bezig zijn met een wilde achtbaanrit, de blik zuiver te houden en je goed te blijven focussen. Toch is het belangrijk om je langetermijndoelstellingen niet uit het oog te verliezen, stelt Nicholas Kirrage, hoofd van het Global Value Team.

In goede tijden letten beleggers meer op de positieve aspecten, terwijl ze in slechte tijden vaak meer oog hebben voor de negatieve kant. Volgens Kirrage is het belangrijk om altijd voor ogen te houden waarom je voor een bepaalde belegging hebt gekozen voor de onrust op de markt ontstond. Zo voorkom je dat je het kind met het badwater weggooit.

3. Vermijd psychologische valkuilen

Beleggen gaat vaak gepaard met emoties. Hierdoor zijn beleggers in crisistijden extra vatbaar voor psychologische valkuilen. Stuart Podmore, Investment Propositions Director bij Schroders, somt er vier op:

  • Schenkingseffect
    Dit houdt in dat beleggers vaak de neiging hebben om de waarde van hun bezittingen te hoog in te schatten, alleen maar omdat ze het bezitten; ongeacht de objectieve marktwaarde.
  • Status quo bias
    Beleggers zijn bang voor de pijn die ontstaat als afwijken van de status quo (ofwel de verandering) achteraf een verkeerde beslissing blijkt te zijn.
  • Spijtafkeer
    Beleggers proberen koste wat kost spijtgevoelens te voorkomen. Daarom proberen ze verliezen te vermijden.

  • Referentie-effect
    Beleggers vertrouwen te veel op de initiële informatie en passen de rendementsverwachtingen niet adequaat aan op basis van nieuwe informatie.

Het referentie-effect kan dividendbeleggers parten spelen. Beleggers hebben hoge en stabiele dividendinkomsten op het netvlies staan, zelfs nu de dividenduitkeringen onder druk staan. Hierdoor kunnen ze de dividendinkomsten voor de korte termijn onderschatten. Daar staat wel tegenover dat beleggers de exponentiële en samengestelde waarde van herbelegde inkomsten op de lange termijn vaak onderschatten, door datzelfde referentie-effect, aldus Podmore.

Als je blijft vasthouden aan een belegging, moet je dat wel doen om de juiste redenen, vervolgt Podmore. Ook is het belangrijk om open te staan voor alternatieven en emoties niet de overhand te laten nemen.

Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›