IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

Een tijdelijke omzetdaling door de coronacrisis hoeft er niet automatisch toe te leiden dat je als ondernemer de dupe wordt bij je hypotheekaanvraag. NHG en geldverstrekkers geven zelfstandigen een steuntje in de rug.

Heb je een eigen bedrijf, dan kijken de meeste hypotheekverstrekkers voor het vaststellen van je maximale hypotheek naar je gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Veel ondernemers dreigen door de coronacrisis dubbel gestraft te worden. Niet alleen hebben ze hun omzet flink zien kelderen vanwege de lockdown; ook lopen ze het risico dat ze jarenlang minder kunnen lenen bij de aankoop van hun huis. De omzetdip van afgelopen voorjaar heeft immers nog drie jaar invloed op het bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van een huis.

Resultaten uit dip wegstrepen

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil samen met geldverstrekkers en de overheid deze ondernemers tegemoet komen. Als je als ondernemer een hypotheek met NHG aanvraagt en kunt aantonen dat je omzet en winst slechts tijdelijk zijn gedaald vanwege de coronapandemie (en dus buiten je eigen schuld), dan kan worden besloten om de resultaten uit die periode niet of niet voor de volle 100% mee te wegen bij de financieringsaanvraag. Het ondernemersinkomen wordt dan gebaseerd op de periode voor en na deze coronadip.

Lees ook: Huis kopen in coronatijd: 5 dingen om op te letten

Dat kan behoorlijk schelen. Stel dat je een kapperszaak hebt en al jaren een stabiel inkomen hebt van gemiddeld 5.000 euro per maand. Vanwege de lockdown moest je dit voorjaar de deuren van de ene op de andere dag sluiten, waardoor je in het tweede kwartaal vrijwel geen omzet meer hebt gedraaid. Nadat in mei kapperszaken weer open mochten, is is je omzet echter weer terug naar het oude niveau. Daarnaast ben je erin geslaagd om je buffers en liquiditeit boven het minimumniveau te houden, door bijvoorbeeld overheidssteun.

Als de banken dezelfde strenge toetsingsnormen zouden hanteren als voor de crisis, zou je toetsingsinkomen over 2020 (waar dus de hoogte van de maximale hypotheek vanaf hangt) kelderen van 60.000 euro naar 45.000 euro (9 x 5.000 euro en 3x 0 euro). Hierdoor zou je een stuk minder mogen lenen dan zonder die dip. Maar als de dip kan worden weggestreept, kan toch worden uitgegaan van een toetsingsinkomen van 60.000 euro en krijg je dus meer ruimte om jouw droomhuis te financieren.

Check ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Deze versoepeling geldt vanaf 1 augustus voor alle aanvragen van hypotheken met NHG. Of ook andere hypotheekaanvragen hiervoor in aanmerking komen, is nog niet bekend.

Wat was een lening met NHG ook alweer?

Een lening met NHG is gunstig voor huizenbezitters. Je krijgt dan een vangnet als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, door werkloosheid, een echtscheiding, het overlijden van je partner of arbeidsongeschiktheid. Mocht je door een van de bovenstaande oorzaken in financiële nood komen, dan wordt eerst gekeken naar oplossingen om te zorgen dat de hypotheek toch betaalbaar wordt en je het huis kan behouden. Lukt dat niet en moet de woning gedwongen in de verkoop, dan kan NHG de eventuele restschuld kwijtschelden.

Omdat de hypotheekverstrekker hierdoor minder risico loopt, krijg je een rentevoordeel, dat kan oplopen tot 0,5%. Je kunt dit jaar voor deze hypotheek in aanmerking komen als de koopsom van het huis niet hoger is dan 310.000 euro.

Lees ook: Meer lucht voor huiseigenaren met NHG in coronacrisis

 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›