IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer lucht voor huiseigenaren met NHG in coronacrisis

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) gaat borg staan voor betalingsachterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis. Heb je een hypotheek met NHG, dan mag je een achterstand oplopen van maximaal 9% van het hypotheekbedrag met hehoud van NHG. Je krijgt dus een groter vangnet.

Een lening met NHG is gunstig voor huizenbezitters. Je krijgt dan een vangnet als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, door werkloosheid, een echtscheiding, het overlijden van je partner of arbeidsongeschiktheid. Omdat de hypotheekverstrekker hierdoor minder risico loopt, krijg je een rentevoordeel, dat kan oplopen tot 0,5%.

Check ook: Coronacrisis: Dit betekent het tot nu toe voor de huizenmarkt

 

Heb je een hypotheek met NHG en kom je door een van de bovenstaande oorzaken in financiële nood, dan wordt eerst gekeken naar oplossingen om te zorgen dat de hypotheek toch betaalbaar wordt en je het huis kan behouden. Lukt dat niet en moet de woning gedwongen in de verkoop, dan kan NHG de eventuele restschuld kwijtschelden.

Ruimer vangnet

NHG wil nu het vangnet wat vergroten voor huizenbezitters bij wie het water aan de lippen staat vanwege de coronacrisis. Heb jij een hypotheek met NHG en krijg je uitstel van betaling of heb je een betalingsachterstand, dan staat NHG via een zogeheten Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag van maximaal 9% van de oorspronkelijke hypotheeksom. Heb je bijvoorbeeld een hypotheekschuld van twee ton, dan staat NHG dus borg voor een betalingsachterstand van maximaal 18.000 euro.

Dit betekent niet dat je die ruimte automatisch krijgt. De hypotheekverstrekker moet met jou bekijken hoeveel financiële ruimte nodig en verantwoord is. Dit kan dus minder zijn dan die 9%. Maar NHG geeft beide partijen wel wat meer lucht.

... maar NHG neemt achterstand niet van je over

Maak je gebruik van deze regeling, dan is het wel de bedoeling dat je de achterstand later weer inloopt. NHG gaat deze dus niet bijpassen. Pas als je huis noodgedwongen met verlies wordt verkocht, kan NHG de restschuld - onder voorwaarden - kwijtschelden.

Eerder deze maand kwamen de rijksoverheid, banken, verzekeraars, de Vereniging Eigen Huis en NHG al overeen dat tot minimaal 1 juli geen gedwongen woningverkopen zullen plaatsvinden als gevolg van achterstallige betalingen. Door de versoepeling die NHG vandaag aankondigt, kan de betalingsachterstand wat verder oplopen dan de eerder afgesproken drie maanden.

Lees ook: Huis kopen in coronatijd: 5 dingen om op te letten