IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

De aandelenmarkten hebben sinds de coronacrash in maart wereldwijd een sterk herstel laten zien. Maar wat te doen als je de boot hebt gemist? Drie tips.

2020 is een bizar jaar voor beleggers. Na de jaarwisseling stonden de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P 500 allemaal op recordhoogte, maar stortten ze nog geen twee maanden later in, onder invloed van de coronapandemie en de onrust op de oliemarkt.

Op 23 maart vond er een ommekeer plaats, toen centrale banken over de hele wereld uitgebreide steunmaatregelen aankondigden om de wereldeconomie te redden. De markten kalmeerden, en boekten in april zelfs een van de grootste maandelijkse stijgingen ooit.

Geen wonder dat velen zich afvragen: Heb ik de bodem gemist? Is het veilig om nu te beleggen? Of komt er weer een inzinking?

Helaas zijn er geen makkelijke antwoorden te geven op deze vragen. Het voorspellen van marktbewegingen op korte termijn is namelijk onmogelijk.

Lees ook: Kopen, bijkopen of verkopen? Dit werkte het best bij vorige crashes

Maar wat kun je dan wél doen? In plaats van te proberen de markt te timen, raadt Brian Feroldi van The Motley Fool deze drie strategieën aan.

1. Koop kwaliteit

"Tijd is de vriend van het mooie bedrijf, maar de vijand van het middelmatige", zo zei een van 's werelds meest succesvolle beleggers, Warren Buffett, ooit. Feroldi past deze filosofie ook toe op zijn eigen beleggingsstrategie:

  • Probeer de meest hoogwaardige bedrijven te vinden volgens criteria die je zelf het belangrijkst vindt
  • Koop ze wanneer hun waarderingen aantrekkelijk zijn
  • Houd ze vast totdat ze hun glans hebben verloren

Feroldi kocht ooit Amazon, Netflix, Mastercard en Shopify toen deze aandelen op een hoogterecord stonden. Slechte timing, zou je zeggen. Toch zijn dit naar eigen zeggen zijn meest lucratieve beleggingen.

2. Zoek naar waarde

Hoewel de beurzen zijn hersteld, zijn er nog veel sectoren te vinden die zijn achtergebleven in waardering. Zo zijn aandelen in de energiesector, de detailhandel en het bankwezen momenteel zeer goedkoop.

3. Leg gespreid in

Feroldi is een groot voorstander van dollar-cost averaging, ofwel gespreid inleggen. Dat komt erop neer dat je een vast bedrag belegt volgens een vooraf vastgesteld schema, ongeacht hoe hoog of laag de markt op dat moment staat. Zijn aandelen laag geprijsd, dan kun je voor hetzelfde bedrag meer stukken kopen dan wanneer de markt op een hoogtepunt staat. Door deze methode demp je het risico om de markt op een verkeerde manier te timen.

Lees ook: Is gespreid beleggen écht beter?

Focus op de lange termijn

Welke strategie je ook kiest, zorg ervoor dat je je houdt aan de regels die je zelf van tevoren hebt opgesteld en wijk daar niet in emotie van af. Besef dat het pad naar rendement nooit een rechte lijn omhoog is, maar behoorlijk grillig kan verlopen. Tussentijdse koersverliezen horen er nu eenmaal bij, aangezien het onmogelijk is om de markt op korte termijn te timen.

Gemeten over een langere termijn wijst de geschiedenis wel uit dat de beurzen de weg omhoog altijd weer weten te vinden. The Fool besluit met een bekende uitspraak van Charlie Munger, Buffett's zakenpartner: "Het grote geld zit niet in het kopen en verkopen, maar in het wachten."

Lees ook: Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Zwaar 28 juni 2020 23:11 0
    Beurs kan nog even hoger; heeft zijn toppunt (nog) niet bereikt.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Beleggers zijn niet immuun voor beursdips, maar je kunt er wel voor zorg... Lees verder ›