IEXGeld

Dossiers

Profiel

Cijferseizoen is begonnen: waar moet je op letten?

Met de cijfers van NSI en een onverwachte handelsupdate van AkzoNobel is het cijferseizoen echt begonnen. Waar zullen beleggers op letten?

De gevolgen van de coronapandemie waren al een beetje zichtbaar in de cijfers over het eerste kwartaal. Maar in de resultaten die de komende weken naar buiten komen, zal de pijn pas echt voelbaar zijn. De meeste cijfers over het tweede kwartaal zullen dan ook niet denderend zijn.

Beleggers zullen bij de beoordeling van de resultaten waarschijnlijk wat andere accenten leggen dan in de voorgaande cijferseizoenen.

1. Resultaten: vallen ze mee?

De verwachtingen over de cijfers zijn al grotendeels in de beurskoers verwerkt. Maar als de resulten hier sterk van afwijken, kan dat leiden tot forse koersschommelingen.

Veel bedrijven, zoals de vastgoedsector, oliemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen, de reissector en bierbrouwers zijn midscheeps geraakt door de beperkende maatregelen als gevolg van de coronapandemie. Dat hun kwartaalcijfers niet florissant zijn, is door beleggers al ingecalculeerd. Maar pakken de resultaten hoger uit dan verwacht, dan kan dat een aandeel een duwtje in de rug geven. Het kwartje kan echter ook de andere kant op rollen: als de cijfers nog zwakker zijn dan voorzien, zal de beurskoers onder druk komen.

Er zijn ook bedrijven die juist goed overeind zijn gebleven in de afgelopen maanden. Denk bijvoorbeeld aan techbedrijven, zoals Microsoft en Apple, die hebben geprofiteerd van het massale thuiswerken. Of aan webshops, maaltijdbezorgers en betaalbedrijven die hun omzetten zien stijgen omdat meer consumenten producten online kopen. Ook supermarkten deden afgelopen kwartaal goede zaken, dankzij de hamsterwoede bij consumenten en de sluiting van de horeca.

De financiële markten zullen erop letten of deze bedrijven de hooggespannen verwachtingen waarmaken. Vooral techbedrijven liggen onder het vergrootglas, omdat zij voorop liepen bij de opmars van de beurzen. Zijn de koersen terecht opgelopen?

Verder zal met bovengemiddelde belangstelling worden gekeken naar de omvang van de stroppenpotten bij banken. Veel banken hebben deze potjes recentelijk aangevuld, met het oog op wanbetalingen op verstrekte leningen. Blijft het hierbij of nemen ze nog meer voorzieningen?

2. Loopt de beurskoers in de pas met de resultaten?

Voor een belegger zijn niet alleen de resultaten van belang, maar ook de waardering. Een aandeel dat is overgewaardeerd is minder aantrekkelijk dan een verborgen parel of een aandeel dat te fors is afgestraft.

Een van de manieren om te beoordelen of een aandeel relatief duur is, is de koers/winstverhouding. Dit cijfer geeft aan hoeveel beleggers betalen voor elke euro winst die het bedrijf maakt. Je berekent deze maatstaf door de prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Met een hoge koers/winstverhouding betalen beleggers veel voor elke euro winst. Ze verwachten een hoge winstgroei en zijn bereid hiervoor dieper in de buidel te tasten.

Heeft een bedrijf een lage koers/winstverhouding, dan wordt een lagere winstgroei verwacht, maar kan de beurskoers wel omhoog schieten als het bedrijf beter presteert dan verwacht.

Bedenk wel dat dit cijfer niet het hele verhaal vertelt. Zo zegt het niets over het kasstroomoverzicht.

3. Wat zijn de verwachtingen?

Wie denkt dat het vooral draait om de kwartaalcijfers, heeft het mis. Beleggers focussen zich vooral op de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Dat is niet zo vreemd, want als belegger handel je niet op basis van resultaten uit het verleden, maar op basis van je verwachtingen.

Check ook: De do's en don’ts van beleggen in crisistijd

Helaas is het in de huidige omstandigheden lastig voor bedrijven om concrete voorspellingen te doen. Bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal durfden veel bedrijven zich niet te wagen aan een prognose. De kans is groot dat ze nog steeds terughoudend zijn, vanwege de grote onzekerheden die boven de markt hangen, zoals een mogelijke tweede virusgolf, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de oplopende spanningen tussen de VS en China.

4. Coronamaatregelen

Behalve een concrete prognose kunnen ook aangekondigde maatregelen om zich in te dekken tegen de negatieve gevolgen van de coronapandemie een indicatie geven over de toekomstige resultaatontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan plannen om bedrijfsonderdelen te verkopen of kostenbesparingen.

Er zijn ook bedrijven die juist inzetten op groei, door overnames of investeringen. Ook deze plannen worden met veel belangstelling bekeken.

5. Dividendbetalingen en aandeleninkopen

Veel bedrijven hebben hun dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen opgeschort, vanwege de coronacrisis. De grote vraag is: hoe lang staan ze nog op de rem?

Verzekeraars hebben vorige week van De Nederlandsche Bank (DNB) groen licht gekregen om hun dividendbetalingen aan aandeleninkopen weer te hervatten.

Of banken ook weer ruim baan krijgen, is de vraag. Waarschijnlijk maakt de ECB binnenkort bekend of de ban op dividenduitkeringen wordt opgeheven of dat deze voorlopig nog van kracht blijft, zodat banken hun buffers verder kunnen versterken.

Lees ook: Help, is mijn dividend nog veilig?

Maar er zijn de afgelopen maanden meer bedrijven geweest die het mes in het dividend hebben gezet. Het meest in het oogspringende voorbeeld was Shell, dat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de dividenduitkering verlaagde.

6. Wat doet de concurrent?

Houd ook de cijfers van concurrenten in de gaten. Komt bijvoorbeeld een oliefonds met een winstwaarschuwing, dan is de kans groot dat de aandelen van branchegenoten mee omlaag worden getrokken. De lagere verwachtingen worden dan verwerkt in de beurskoers.

Maar het omgekeerde kan uiteraard ook gebeuren. Zo zaten Nederlandse chipaandelen afgelopen week in de lift nadat chipfabrikant TSMC met goede vooruitzichten naar buiten kwam.

7. Advies- en koersdoelwijzigingen

In reactie op de cijfers passen analisten hun taxaties, koersdoelen en/of adviezen aan. Zet een gerenommeerde bank een aandeel op de kooplijst of wordt het koersdoel fors verlaagd, dan reageert de koers daar vaak op.

8. Marktsentiment

Een aandeel kan reageren op mee- of tegenvallende cijfers en prognoses. Maar op de richting van de beurskoers heeft een bedrijf minder invloed dan je misschien zou denken. Of de koers stijgt of daalt, hangt voor een groot deel af van het marktsentiment. En dat wordt weer bepaald door nieuws van buitenaf, waardoor aandelen over de hele breedte stijgen of dalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de ontwikkeling van de coronapandemie: komt er een tweede besmettingsgolf?
  • macro-economische cijfers: duiden deze op een V-vormig herstel of laat het herstel langer op zich wachten dan gehoopt?
  • de Amerikaanse presidentsverkiezingen
  • steunmaatregelen van overheden en centrale banken
  • economische en geopolitieke spanningen (bijvoorbeeld tussen de VS en China)
  • ontwikkelingen op de oliemarkt (gaat de productie omhoog of blijven de beperkingen van kracht?)

Het is van belang om ook deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Dek je in

De beurs is de afgelopen maanden goed hersteld van de klappen van het begin van dit jaar, mede onder invloed van de maatregelen om de economie te ondersteunen. Maar of de reële economie zich ook herstelt, zal nog moeten blijken. Is dit niet het geval, dan is er een kans op winstnemingen.

Het is verstandig om je daarop voor te bereiden. Dit kan onder andere door je beleggingen zo goed mogelijk te spreiden, ook aandelen te kiezen die in een recessie vaak goed overeind blijven en wat cash achter de hand te houden, om aandelen die te hard worden afgestraft voor een aantrekkelijke prijs op te kunnen pikken.

Lees ook: Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›