IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, is mijn dividend nog veilig?

Veel bedrijven besluiten momenteel geen dividend meer uit te keren, vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis. Daar ben je mooi klaar mee, als je al die jaren zorgvuldig een dividendportefeuille hebt opgebouwd. Kun je nog zeker zijn van dividend? En wat kun je doen om je dividendportefeuille weer op de rails te krijgen? 

Het korte antwoord op de eerste vraag: geen enkele belegger kan ervan uitgaan dat het bedrijf waarin hij investeert nog langer dividend uitkeert, zeker niet in het licht van de huidige crisis. Dividend is immers nooit een zekerheid.

In een artikel op IEX is een lange lijst te vinden met bedrijven die hun dividenduitkering recent hebben opgeschort. Onder de namen vind je banken als ING en ABN Amro, die op aandringen van de Europese Centrale Bank hebben besloten de winstuitkering aan aandeelhouders even stop te zetten.

Check ook: Wat is een berenmarkt en hoelang duurt die?

Ook hebben Aegon, NN Group en a.s.r. de onlangs beslotenom de dividendbetaling op te schorten, na een oproep van De Nederlandsche Bank. 

Een vervelende conclusie voor beleggers die uiterst zorgvuldig een dividendportefeuille hebben opgebouwd en hun winstuitkeringen (naast vermoedelijk de koersen) zien verdampen voor hun ogen. Wat zou je kunnen doen om je dividendportefeuille weer een beetje op de rails te krijgen? 

Vet op de botten

Je kunt er dus nooit zeker van zijn dat een bedrijf dividend blijft uitkeren, maar je kunt wel op zoek gaan naar ondernemingen waar de kans relatief laag is dat de winstuitkering wordt geschrapt. Bijvoorbeeld omdat die bedrijven er eigenlijk nog steeds goed voorstaan of een toereikende kaspositie hebben. Kortom: die beschikken over wat vet op de botten.

Je kunt de lijst op IEX erbij pakken en dan zie je dat namen als Ahold, KPN en Wolters Kluwer worden genoemd onder de bedrijven die hoogstwaarschijnlijk het dividend in stand houden. Ook Shell, dat sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend verlaagde, staat in het rijtje. 

Lees ook: Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Als dividendbelegger ben je wellicht geneigd om te kijken naar het dividendrendement, de waarde van het totale jaarlijkse dividend ten opzichte van de huidige koers van het aandeel. Deze rendementen zijn omhooggeschoten, omdat de koersen flink onder druk kwamen te liggen.

Maar omdat bedrijven bij bosjes het dividend schrappen, zegt dividendrendement niet meer zoveel voor je beleggingskeuze. Een hoog dividendrendement is leuk, maar als een bedrijf morgen besluit het dividend op te schorten, heb je er niks aan. 

Dividendaristocraten

Je kunt ook eens kijken naar de zogenoemde dividendaristocraten, bedrijven die tenminste de voorgaande 25 jaar doorlopend hogere dividenden betaalden. De Amerikaanse zakenwebsite Barron’s gaat zelfs nog een stapje verder: kijk naar namen die minstens vijftig jaar lang het dividend hebben verhoogd, de elite onder de aristocraten.   

Daaruit rollen acht namen uit de S&P 500 (van de 64 dividendaristocraten):

  • Abbott Laboratories
  • Chevron
  • Hormel Foods
  • Johnson & Johnson
  • Kimberly-Clark
  • Medtronic
  • Procter & Gamble
  • T. Rowe Price Group

“Deze kerngroep kan wat veiligheid bieden in de vorm van stabiele dividenden gedurende turbulente periodes”, zo stelt de zakenwebsite. “Daaronder zijn een handvol aandelen dat niet alleen dividend bleef uitkeren, maar het dividend ook nog eens verhoogde, ongeacht het klimaat.” Een ander onderscheidend element is dat deze bedrijven relatief lage schulden hebben.

Daarnaast kan ook gekeken worden welke bedrijven activiteiten ontplooien die tijdens de pandemie door kunnen blijven gaan, zoals de verkoop van toiletpapier, testkits voor het coronavirus of vermogensbeheer.

Van de genoemde aandelen is Hormel Foods het enige fonds dat sinds de jaarwisseling op winst staat.

Mandje aristocraten

Wil je niet individuele aandelen, maar liever direct een mandje dividendaandelen? Er zijn ETF’s die dividendaristocraten volgen. SPDR heeft bijvoorbeeld de Euro Div Aristocrats ETF (IE00B5M1WJ87), Global Dividend Aristocrats ETF (IE00B9CQXS71) en S&P US Div Aristocrats ETF (IE00B6YX5D40). Deze vind je onder meer in het Fundcoach assortiment van Binck. 

Maar nogmaals: ook dividendaristocraten zijn niet heilig. Sinds 2008 verloren 33 bedrijven die titel. Overigens betekent dat ook weer niet het einde: veel bedrijven die de titel verloren, betaalden de dividenden nog steeds (alleen geen verhoging) of bevroren het dividend met een jaar, om vervolgens weer op dezelfde voet door te gaan. 

Een laatste kanttekening: dividendbeleggen kan een mooie manier zijn om een wat defensievere portefeuille op te bouwen, maar staar je er ook niet blind op. “Vanuit beleggersoogpunt is het belangrijk dat de continuïteit van het bedrijf voorop staat”, zo stelt analist Nico Inberg op IEX. “Het koste wat kost in stand houden van een mooi dividend-trackrecord mag geen reden zijn om onder deze uitzonderlijke omstandigheden die continuïteit in gevaar te brengen."

Lees ook: Dividendbeleggen: kan dat nog wel?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›