IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zó bereid je je voor op een beurscrash

Van de malaise van maart is weinig meer te merken. Het gaat crescendo op de beurs. De AEX-index staat na de rally van afgelopen week zelfs hoger dan een jaar geleden. Ben je bang dat we in het oog van de orkaan zitten en vrees je een nieuwe klap op de beurs? Zo bereid je je voor.

Verwacht je dat er een nieuwe beurscrash op de loer ligt? Je bent niet de enige, schrijft de Amerikaanse website The Motley Fool. Meer dan de helft van de financiële topmannen verwacht dat de Dow Jones-index weer in zal storten.

Er zijn allerlei redenen om sceptisch te zijn over het huidige beursherstel. Zo zijn de gevolgen van de wereldwijde lockdowns nog steeds voelbaar en waarschuwen diverse virusexperts voor een nieuwe golf besmettingen in het najaar. Daarnaast is de werkloosheid hoog en dat heeft - naast het lage consumentenvertrouwen - natuurlijk een negatieve impact op de consumentenbestedingen.

Onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee' geeft The Fool drie tips voor beleggers die zich op een nieuwe storm willen voorbereiden en niet lijdzaam willen afwachten.

1. Bouw cash op

Een beurscrash biedt natuurlijk koopkansen. Het is daarom slim om voldoende cash achter de hand te hebben om op koopjesjacht te gaan, mocht het bloed door de straten lopen.

Lees ook: Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Dit betekent niet per se dat je nu al je aandelen moet verkopen. Aandelen van bedrijven waar jij voor de langere termijn veel potentie in ziet, kun je beter aanhouden. Maar je kunt wel gebruik maken van het herstel van de beurs om stukken van bedrijven waarin je het vertrouwen bent verloren van de hand te doen. Kijk dus naar de fundamentals.

Uitsluitend aandelen verkopen omdat je verwacht dat er een beurscrash aankomt, is volgens The Fool onverstandig.

Daarnaast is het sowieso slim om elke maand wat geld opzij te zetten om te beleggen.

2. Maak een kooplijstje

Als de markt onderuit gaat, worden vaak aandelen over een brede linie geraakt. Voor sommige fondsen is de afstraffing terecht, maar er zijn vaak ook aandelen die onterecht mee omlaag worden getrokken.

Check ook: Kopen, bijkopen of verkopen? Dit werkte het best bij vorige crashes

Maak daarom nu alvast een wensenlijstje van aandelen die je graag in portefeuille zou willen hebben als deze zijn afgeprijsd. Kijk niet alleen naar fondsen die in je portefeuille ontbreken, maar ook naar aandelen die je al hebt en waarvan je nog graag een pluk bij zou willen kopen.

3. Koop aandelen

Deze tip lijkt opmerkelijk als je verwacht dat er een storm op komst is. Maar je kunt ook nu alvast aandelen kopen van bedrijven die goede kaarten hebben om een recessie of een nieuwe uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan winkelketens in een laag prijssegment. Of aan fabrikanten van medicijnen die altijd worden voorgeschreven; ook als er een crisis is.

Natuurlijk kun je er naast zitten met je voorspelling. Het is ook mogelijk dat de aandelenmarkten overeind blijven en een beurscrash uitblijft. Maar ook als de beurs verder omhoog gaat, kunnen de bovenstaande tips van pas komen om op de langere termijn een positief rendement te behalen.

Lees ook: Kelderende koersen? Slimme strategie om bij te kopen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

De strategieën van de superbelegger zijn sterk in hun eenvoud en houden ... Lees verder ›