IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo werkt een Bitcoin-betaalkaart

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase komt met een betaalkaart in Nederland. Je kunt straks vanuit je wallet Coinbase-betalingen doen met bijvoorbeeld bitcoin bij elke winkel die Visa-kaarten accepteert. Hoe gaat dat in zijn werk? 

Volgens de overheid kan bitcoin nog niet worden gezien als een wettig betaalmiddel. De waarde ervan fluctueert enorm en dat maakt betalen met bitcoins niet altijd gemakkelijk. Dit is ook de reden dat er nog relatief weinig winkels zijn waar je direct met cryptomunten kunt betalen. Uitzonderingen zijn onder meer Thuisbezorgd.nl of Fonq.nl.

Veel vaker moet je eerst je bitcoins uit je digitale portemonnee omruilen voor een ‘valide’ munt, zoals de euro. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar een van de meest gemakkelijke is de bitcoin-betaalkaart. 

Betaalkaart aanvragen

In principe vertoont de betaalkaart vooral veel gelijkenissen met een cadeaukaart waar je een tegoed op zet. In plaats van dat je er euro’s op zet, stort je bitcoins vanuit je wallet op je kaart. Vervolgens worden de cryptomunten automatisch omgezet in een valuta naar keuze, vaak euro’s of dollars. Op deze manier kun je de bitcoins, zowel in de winkel als online, direct gebruiken als betaalmiddel. 

Er zijn in Nederland diverse bedrijven waar je een bitcoin-betaalkaart kunt aanvragen, waaronder Wirex, SpectroCoin, Cryptopay en binnenkort dus waarschijnlijk Coinbase. Onderlinge verschillen zitten er in onder meer de kosten en de mogelijkheden om je saldo op te laden. 

Wat je nodig hebt, is een wallet bij het bedrijf waar je de kaart wilt aanvragen. Hier leggen we uit hoe dat werkt. Je betaalt een bepaald bedrag voor het aanmaken van de kaart. Dit kan variëren van €15 tot wel €50. De bedrijven vragen bovendien een maandelijkse vergoeding, dus duik vooraf goed in de kosten en vergelijk de betaalkaarten van alle bedrijven. 

Check ook: Bitcoins en belastingaangifte, zo zit dat

Een groot voordeel van een bitcoin-betaalkaart is dat je je cryptomunten op je kaart kunt storten en direct kunt omzetten naar euro’s of dollars, om vervolgens betalingen te doen. Geld storten doe je vaak via een wallet-app die iedere aanbieder van een betaalkaart heeft. 

Fysiek of virtueel? 

Je hebt de keuze tussen een fysieke of een virtuele betaalkaart. Wil je vooral online betalingen doen, dan is een virtueel pasje een goede optie vanwege de lagere kosten. Ga je vooral shoppen in fysieke winkels, dan kies je het beste voor een traditionele betaalkaart. 

De bitcoin-kaarten werken in principe allemaal hetzelfde en de grootste onderlinge verschillen liggen vooral in de kosten en de bedrijven die de kaarten aanbieden. Als je al een wallet hebt, dan kan het efficiënt zijn om, indien mogelijk, bij hetzelfde bedrijf een betaalkaart aan te vragen. Dat scheelt weer wat administratieve handelingen. 

Ben je een actieve bitcoinhandelaar, dan is een betaalkaart een goede manier om zonder al te veel gedoe wat waarde uit je bitcoin-account te halen. Net als andere debetkaarten, kun je niet meer uitgeven dan je hebt. 

Houd de koers in de gaten

Het loont ook om de koers van de bitcoin een beetje in de gaten te houden. In de afgelopen weken is de cryptomunt namelijk fors gestegen. Als je verwacht dat de munt verder stijgt, dan kun je je bitcoins het beste nog even in je digitale portemonnee laten, voordat je ze op je betaalkaart stort. 

Lees ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin       

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. dxgdf565DSFDFG 18 juli 2019 16:50 0
  Geweldig, nu weet ik hoe ik een Bitcoin kan krijgen en hier kun je meer krijgen Online casino
 2. Marloes 31 juli 2019 11:39 0
  Dit is natuurlijk supergaaf en bevordert de adoptie enorm. Echter is Coinbase niet de eerste hierin en nog vrij beperkt aangezien de meeste mensen Bitcoin niet gaan gebruiken om te betalen. Ook het aanbod van Coinbase in verschillende crypto munten is nog beperkt. Een bedrijf zoals Crypto.com is daar al een stuk verder in en heeft onlangs zelfs in de Verenigde Staten al een cryptokaart gelanceerd in samenwerking met Visa. Europa staat als volgende op de planning.

  Daarnaast is niet alleen de mogelijk tot het betalen met crypto belangrijk. Ook crypto cashback op uitgaven met de kaart, sparen met hoge rente, beleggen, en zelf je crypto uitlenen tegen een hoge rente behoort tot de mogelijkheden. Dit en het feit dat je een groot aantal coins kan kiezen met de laagste fees. maakt wat mij betreft deze kaart en wallet veel interessanter.

  Wanneer je je aanmeld middels een kort eenvoudig KYC proces via deze link. Krijg je ook nog eens €50,- platinum.crypto.com/r/z5n9fu5lfv
 3. Bunder 6 december 2020 11:59 0
  Crypto.com is niet een goed handelscentrum lijkt me voor beginners. Je kunt beter aansluiten bij een fonds, als je er niet teveel verstand van hebt.

  50 euro korting is dan zo weg, als je je aanmeld. Beter meld je aan via een crypto fonds.
  Op crypto-fondsen.nl zie je mooi alle crypto fondsen op een rij. Ideaal toch ? geld geven aan een fonds, in plaats van zelf onderzoeken...

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Waarom spreiding van je cryptoportefeuille nutteloos is

Spreiding kan juist leiden tot meer risico's en een hogere volatiliteit ... Lees verder ›