IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over de bitcoin halving

De bitcoin halving was lange tijd het onderwerp van gesprek. Niet omdat de waarde van de bitcoin zou halveren, maar wel de beloning voor miners. Hoe dat precies zit? 

Miners werken hard om nieuwe blokken te vinden, die vervolgens worden gevuld met bitcoin-transacties. Elk nieuw blok wordt aan de blockchain toegevoegd, een proces dat gemiddeld elke tien minuten plaatsvindt.

Omdat miners veel computerkracht gebruiken, krijgen ze een beloning in bitcoins zodra ze een nieuw blok vinden. Dit is de enige manier waarop nieuwe bitcoins in omloop komen, dus als beloning voor het vinden van een blok. De beloning was ooit 50 bitcoins per blok.

Halvering tempo

BTC Direct legt uit dat bij elke 210.000 blokken die worden ontdekt, de beloning voor miners wordt gehalveerd. Dit proces staat bekend als de ‘bitcoin halving’. Omgerekend gebeurt dat ongeveer elke vier jaar. Tot voor kort was de beloning per gevonden blok 12,5 bitcoins, maar sinds afgelopen week is dit gehalveerd tot 6,25 bitcoins. In andere woorden: de halving houdt in dat het tempo waarmee nieuwe bitcoins ontstaan, wordt gehalveerd.  

Lees ook: Zo werkt een Bitcoin-betaalkaart

Dit betekent dat er steeds minder nieuwe bitcoins op de markt komen, hetgeen mogelijk een invloed zal hebben op de koers van de munt.  

Grote impact voor miners

De impact van de halving zal dus in de eerste instantie merkbaar zijn voor miners, die meer moeite moeten doen om hetzelfde te verdienen. En bij het minen van bitcoins komt nogal wat kijken: de maximale kostprijs om één bitcoin te delven werd vóór de halving geschat op 7.800 dollar. Momenteel staat de koers van de bitcoin op ongeveer 9.615 dollar. Delvers moeten nu evenwel twee keer zo hard werken om evenveel bitcoins te kunnen delven.

Als gevolg hiervan kan de kostprijs van bitcoin ook verdubbelen tot 15.600 dollar, aldus BTC Direct. Dat is voor velen nu nog niet rendabel. 

En de koers?

In het verleden leidde een halving van de bitcoin vaak tot een stijgende koers in de daaropvolgende maanden. Miners verkopen hun gedolven bitcoins doorgaans vrij snel, om de kosten die ze hebben gemaakt te dekken. 

Ook wordt er bij iedere halving weer een stap dichterbij het maximum aantal bitcoins gezet van 21 miljoen dat in omloop kan zijn. Want op een gegeven moment krijgen miners niets meer betaald voor een gevonden blok en komen er geen nieuwe bitcoins meer in omloop. Het zou dan deze schaarste zijn die de bitcoin (meer waarde / meerwaarde) geeft.

Kopje onder

Het valt nog maar af te wachten of de bitcoinkoers in de komende maanden de weg omhoog vindt. Gebeurt dat niet, dan zal het vanwege de hoge kosten voor sommige miners niet meer mogelijk zijn om bitcoins te delven en gaan zij kopje onder. BTC Direct merkt op dat in zo’n geval de moeilijkheidsgraad om bitcoins te minen afneemt en daarmee ook de kostprijs om ze te delven. 

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›