IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is een berenmarkt en hoelang duurt die?

Momenteel zitten de beurzen in een berenmarkt. Wat is een berenmarkt eigenlijk en hoelang duurt het voordat we er weer uitkomen? 

Van een berenmarkt wordt gesproken als de beurzen, meestal gedurende een lange periode, fors zijn gedaald. Officieel is er sprake van een berenmarkt als de beurzen met 20% of meer zijn gedaald vanaf de recente piek.

Zowel de Amerikaanse als de Amsterdamse beurzen maakten onlangs een flinke duikeling, vanwege de zorgen over het coronavirus en een prijzenoorlog op de oliemarkt. Vorige week donderdag boekte de AEX met een min van 10,8% het op één na grootste dagverlies ooit en ook de beursgraadmeters op Wall Street sloten die dag met de grootste dagverliezen sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. Hierdoor kwamen de beurzen toen officieel in een berenmarkt terecht.  

Optimisme ver te zoeken

Tijdens een berenmarkt is optimisme ver te zoeken. Goed nieuws overtuigt niet meer en solide economische ontwikkelingen worden voor kennisgeving aangenomen. Het glas is dus niet halfvol, maar halfleeg. Elk positief nieuwtje is tegen het einde van de handelsdag alweer vergeten. 

In de afgelopen anderhalf jaar ontstond af en toe al wat verkoopdruk, met een noemenswaardig grote daling in december 2018, toen zwakke macro-economische cijfers de zorgen over een recessie deden oplaaien. Het daaropvolgende herstel op de beurzen verliep niet zonder slag of stoot.

Check ook: Even klaar met de beurs? Zo beleg je op een andere manier

Beleggers maakten zich dus al een tijdje zorgen over de wereldwijde economie en de coronacrisis blijkt de aanleiding voor een flinke verkoopgolf op de financiële markten. De economische cijfers duiden vooralsnog niet op een recessie, hetgeen meestal gebruikelijk is tijdens een echte berenmarkt, maar volgens deskundigen zal dat spoedig veranderen. 

Herstel duurt lang 

Een berenmarkt is wellicht aantrekkelijk voor shortbeleggers, maar veel andere beleggers zitten er niet op de wachten en vragen zich af wanneer er een einde komt aan de pijnlijke verliezen. Als we naar de geschiedenis kijken, kan het helaas wel een tijdje duren voordat we er weer bovenop komen. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog daalden de beurzen in een berenmarkt gemiddeld met 30,4% gedurende een periode van 13 maanden, zo laten cijfers van Goldman Sachs en de Amerikaanse zakenzender CNBC zien. Vervolgens duurde het gemiddeld 21,9 maanden om te herstellen van de geleden verliezen. 

Zelfs bij een milde correctie van minstens 10% sinds een recente top, is de weg naar herstel lang. De geschiedenis laat zien dat correcties meestal vier maanden duurden, waarin aandelen circa 13% daalden voordat er een bodem werd gevonden. 

Het kan dus wel even duren voordat de beurzen weer de weg omhoog vinden. Moet je in de tussentijd koopjesjagen, naar de uitgang rennen of juist stil blijven zitten? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Bedenk wel dat er risico’s kleven aan het oppikken van afgestrafte aandelen. 

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›