IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dividendbeleggen: kan dat nog wel?

Het ene na het andere bedrijf schort de dividenduitkering op, vanwege de coronacrisis. Is het nog mogelijk om inkomen te halen uit dividend?

Randstad, Unibail, Heijmans, Arcadis, ABN Amro, ING, BAM... De lijst van bedrijven die het dividend opschorten om zich in te dekken tegen de coronacrisis wordt steeds langer.

Dat is natuurlijk zuur voor beleggers. Toch zijn er bedrijven die nog steeds dividend uitkeren. Hoe kun je ervoor zorgen dat je nog steeds inkomen kan halen uit je beleggingen?

1. Achterhaal waarom het dividendrendement zo hoog is

Dividendbeleggers kijken vaak naar het dividendrendement. Dat is de verhouding tussen de waarde van het dividend en de beurskoers. Een hoog dividendrendement oogt gunstig, maar dat is niet altijd het geval. Een hoog dividendrendement kan namelijk ook het gevolg zijn van dalende beurskoersen. Dat kan een vertekend beeld geven.

The Motley Fool adviseert beleggers om onderscheid te maken tussen aandelen die de beurskoers om specifieke redenen hebben zien dalen (zoals een probleem bij het bedrijf) en aandelen die alleen maar met de bredere markt meebewegen.

De beleggingswebsite noemt als voorbeeld de Amerikaanse telecommunicatiereus AT&T, dat een dividendrendement heeft van maar liefst 7%. Dit bedrijf zag afgelopen maand bijna 20% van zijn beurswaarde verdampen, vanwege het opschorten van filmproducties bij dochter WarnerMedia, een daling van het aantal betaaltelevisieabonnees, een dreigende vertraing in de lancering van 5G communicatie-technologie en opschorting van een groot aandeleninkoopprogramma.

Lees ook: Wat is een berenmarkt en hoelang duurt die?

Hier tegenover staat Coca-Cola, dat een een veel lager dividendrendement heeft: bijna 4%. Maar volgens The Motley Fool zal Coca-Cola waarschijnlijk veel minder last hebben van tegenwind dan AT&T, omdat de vraag naar frisdrank naar verwachting redelijk stabiel blijft. In deze situatie zou Coca-Cola dus een betere belegging zijn dan AT&T, terwijl het dividendrendement wel lager ligt.

2. Let op de uitbetalingsratio

In plaats van je blind te staren op het dividendrendement, doe je er volgens The Motley Fool goed aan meer aandacht te besteden aan de uitbetalingsratio van een aandeel, oftewel het percentage van de winst per aandeel of de vrije kasstroom dat het bedrijf uitgeeft aan dividend.

Als een van beide ratio's te lang boven de 100% staat, zou het dividend kunnen worden geschrapt, omdat veel bedrijven het niet lang kunnen volhouden om meer dividend uit te keren dan ze verdienen. Dit is gebeurd bij de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s.

3. Lange dividendhistorie is een pré

Verder kun je ook kijken naar de dividendhistorie. Zogeheten 'dividend aristocraten' - bedrijven die hun dividend minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd - zullen hun best doen om deze eretitel te behouden.

Nederland telt niet veel dividendaristocraten. Een van de uitzonderingen is Shell, die de reputatie heeft om altijd dividend uit te betalen; ook in moeilijke omstandigheden. Shell heeft diverse maatregelen aangekondigd, zoals een forse kostenverlaging, maar nog niet getornd aan het rendement.

4. Wees alert bij een dalende vrije kasstroom

Als een bedrijf te veel geld uitgeeft of te veel schulden maakt, zal de vrije kasstroom dalen en zijn vermogen om dividend uit te keren of aandelen in te kopen, afnemen. Wees daarom alert als de vrije kasstroom in een glijvlucht zit.

5. Kies een solide sector

De recente uitverkoop op de markt heeft een aantal economische sectoren hard geraakt. Zo zijn veel olie-aandelen ingestort vanwege de onrust op de oliemarkt. Veel bankaandelen hebben schade ondervonden van de lage rente, terwijl retailers zijn getroffen door lockdowns.

The Fool raadt beleggers aan om alleen te investeren in dividendaandelen in sectoren die tegen een stootje kunnen, zoals technologie, consumptiegoederen en nutsbedrijven.

6. Herbeleg altijd je dividenden

Zet je dividenduitkeringen niet op een spaarekening, maar beleg ze direct in extra aandelen. The Fool noemt als voorbeeld Coca-Cola. Wie alle dividenden als inkomen zou incasseren, zou een totaal rendement hebben behaald van 177%. Maar had je de dividenden steeds opnieuw belegd, dan zou er een rendement van 236% uit rollen.

7. Dreigende ratingverlaging

Bedrijven als Moody's, Standard & Poor's en Fitch beoordelen de kredietwaardigheid van bedrijven die leningen uitgeven. Zij geven een risico-score af, die afloopt van AAA (hoogste kredietrating) tot C of zelfs D (laagste rating). Hoe lager de rating uitpakt, hoe groter het risico is voor de belegger om zijn inleg niet meer terug te zien.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Als de rating van een bedrijf wordt verlaagd, kan dat leiden tot hogere financieringskosten bij de uitgifte van nieuw schuldpapier. Om dit te voorkomen zullen veel bedrijven de neiging hebben om het mes te zetten in de dividenduitkering, om zo de kasstroom en daarmee de rating veilig te stellen.

Als een ratingbureau aangeeft dat een ratingverlaging dreigt, moeten niet alleen bij het betreffende bedrijf de alarmbellen gaan rinkelen, maar ook bij de aandeelhouders.

8. Opgeschorte aandeleninkoopprogramma's

Diverse bedrijven hebben de afgelopen weken hun aandelenprogramma's opgeschort. Het kan zijn dat die maatregel volstaat om de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar het kan ook de opmaat zijn voor het schrappen van de dividenduitkering.

9. Vraagt een bedrijf steun? Wees dan op je hoede

De IEX Beleggersdesk heeft zelf een inschatting gemaakt van de waarschijnlijkheid dat het dividend doorgang vindt. Een van de vuistregels is dat als een bedrijf steun vraagt, het dividend op de tocht staat.

10. Kijk naar de omzetontwikkeling

De IEX Beleggersdesk kijkt ook naar de omzetontwikkeling. Als de omzet min of meer gelijk blijft, zou het dividend veilig moeten zijn. Maar valt de omzet (deels) weg, dan is het volgens de analisten altijd verstandig om het geld in het bedrijf te houden. Continuïteit gaat immers boven handhaving van een dividend trackrecord.

Daarnaast wordt ook van hogerhand druk gelegd op bedrijven. Zo heeft de Europese Banken Federatie laten weten dat banken hun dividenden niet moeten uitkeren.

In dit artikel op Belegger is een video opgenomen waarin analist Nico Inberg een toelichting geeft over het schrappen van dividend.

Een ander handvat is dit artikel (voor Premium-leden van IEX), waarin wordt bijgehouden welke bedrijven inmiddels uitspraken hebben gedaan over hun dividend.

Check ook: 9 tips voor succesvol dividendbeleggen

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›