IEXGeld

Dossiers

Profiel

9 tips voor succesvol dividendbeleggen

Veel dividendbeleggers kijken alleen naar het dividendrendement en kopen grotendeels op basis daarvan. Meer inkomen is toch ook gewoon beter?

Nee, zeggen de twee dividendbeleggers die afgelopen jaren de markt wisten te verslaan tegen MarketWatch. Matthew Page en Ian Mortimer van het Guinness Atkinson Dividend Builder Fund gebruiken een veel genuanceerder aanpak om hoge resultaten te behalen.

Hun benadering begint met het selecteren van bedrijven die een outperformance op lange termijn weten te behalen waarbij het tweetal ervan uitgaat dat deze bedrijven het ook in de toekomst goed blijven doen. Vervolgens gaan ze verder selecteren aan de hand van negen criteria.

1. Kies voor dividendgroei

Bedrijven met een geschiedenis van stijgende dividenden doen het beter, terwijl bedrijven met dividenden die gelijk blijven doorgaans gemiddeld presteren.

2. Kies voor bedrijven met een hoog rendement op het vermogen

Bedrijven die slim investeren in het eigen bedrijf geven waarschijnlijk verstandig hun geld uit en hebben een duurzamere cashflow, waardoor ze dividend kunnen verhogen.

3. Kies voor gematigde dividendrendementen

Dit klinkt contra-intuïtief, maar het is logisch als je erover nadenkt. Ten eerste maakt een gematigd dividend het voor een bedrijf gemakkelijker om het dividend te verhogen, simpelweg omdat er meer ruimte is om te verhogen.

Check ook: Dividendbeleggen? Kijk uit bij deze 5 waarschuwingssignalen

4. Kijk naar sterke balansen

Als een balans zwak is, kan een bedrijf eerder gedwongen worden om te snijden in het dividend. Een sterke balans maakt een bedrijf daar minder gevoelig voor.

5. Kies voor goedkope aandelen

Page en Mortimer hanteren ratio’s als koers-winstverhouding en het rendement op de vrije kasstroom. Belangrijk is om een bedrijf te vergelijken met zijn branchegenoten, of in relatie tot de eigen historie.

6. Concentreer de beleggingen

Deze tactiek hanteren veel succesvolle beleggers. Het is beter om een korte lijst te hanteren en daarin te beleggen. Een brede spreiding kan de prestaties drukken.

7. Kijk wereldwijd.

Beperk jezelf niet tot de VS. Er zijn goede dividendaandelen te vinden over de hele wereld. Page en Mortimer hanteren een mix van 50-50.

8. Ga voor de lange termijn

Hun fonds kent een lage turnover van 24% en houdt een derde van zijn beleggingen al sinds 2012 in portefeuille.

9. Bekwaam jezelf in wiskunde

Hun wiskundige opleiding helpt Page en Mortimer om kwantitatieve analyse toe te passen. Zij kijken meer naar cijfers dan naar een mooi verhaal. Dat helpt om de massa niet te volgen, die vaak alleen afgaat op de omvang van de dividendbetalingen.

Lees ook: 5 hardnekkige misverstanden over dividend

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›