IEXGeld

Dossiers

Profiel

Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Als aandelen over een brede linie dalen, zoals maandag gebeurde, is er een kans dat sommige aandelen te fors worden afgestraft. Dat biedt kansen om degelijke aandelen met een discount op te pikken. Maar hoe slim is het om na een bloedbad op de beurzen af te dalen naar de koopjeskelder?

'Koop als het bloed door de straten vloeit’' luidt een bekende beurswijsheid, die naar verluidt is bedacht door baron Rothschild, die in 1815 een fortuin vergaarde door grote plukken aandelen te kopen die na de Slag van Waterloo fors in waarde waren gedaald.

Check ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Er valt wat te zeggen voor deze uitspraak. Er zijn beleggers die hoge rendementen halen door vlak na een beurscrash op koopjesjacht te gaan, op zoek naar kwalitatief hoogwaardige aandelen voor een bodemprijs. Maar aan deze strategie kleven ook risico's.

Never catch a falling knife

Een andere bekende beursslogan luidt namelijk: ‘Never catch a falling knife’. Deze houdt in dat het riskant is om een aandeel uitsluitend te kopen omdat het fors is afgeprijsd. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat de koers nog verder daalt. Wees dus altijd voorzichtig.

Bleeders bijkopen is een riskante aangelegenheid

Er zijn ook beleggers die bleeders bijkopen in de hoop zo het gemiddelde verlies op dit aandeel te dempen. Deze strategie kan werken als je goed gokt. Maar dat weet je vooraf helaas nooit.

Meestal moet je een forse koersdaling beschouwen als een waarschuwingssignaal dat er iets aan de hand is met het bedrijf of de markt. Een aandeel heeft namelijk vaak niet voor niets klop gehad. Probeer daarom eerst de reden van de afstraffing te achterhalen.

… ook omdat het leidt tot een te geconcentreerde portefeuille

Een ander risico met bijkopen, is dat het leidt tot een grotere concentratie van één aandeel in je portefeuille, terwijl het juist belangrijk is om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden, om de risico’s in te dammen.

Koop alleen aandelen waarin je potentie ziet

Verder is het belangrijk om te beseffen dat het bij beleggen niet gaat om resultaten uit het verleden, maar om de verwachtingen voor de toekomst. Kijk dus hoe het bedrijf er fundamenteel voor staat en welke potentie het heeft, voordat je contact opneemt met je broker. Analistenadviezen en -taxaties kunnen een aardige indicatie geven.

Lees ook: Doe dit bij paniek op de beurzen

Stel jezelf de vraag: zou je dit aandeel ook in je portefeuille opnemen als je er nog niet in had belegd? Is dit niet het geval, dan moet je overwegen om het aandeel te verkopen. Bijkopen is in dat geval helemaal een no go. Het risico is namelijk groot dat je koersverlies dan nóg groter wordt.

… en zoek naar signalen van herstel

Wil je de kans op een misser verkleinen, dan is het ook verstandig om op zoek te gaan naar signalen dat het herstel is ingezet. Je loopt dan misschien wat rendement mis, maar verlaagt wel het risico dat de koers nog verder zuidwaarts trekt. De markt timen is namelijk zelfs voor de meest doorgewinterde belegger ondoenlijk. Accepteer dus dat je de absolute bodem altijd pas achteraf ziet.

Al met al is het bij forse koersdalingen verstandiger om gedisciplineerd te werk te gaan en je niet te laten leiden door je emoties. Probeer de discipline op te brengen om afscheid te nemen van aandelen die met een goede reden zijn afgestraft. Of om bij een overreactie van de markt het aandeel nog even aan te houden, in de verwachting dat het de weg omhoog weer terugvindt als beleggers weer bij zinnen komen.

Lees ook: Bloedbad op de beurs: hoe moeten we handelen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›