IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 tips om als ondernemer de impact van het coronavirus te beperken

De Nederlandse regering gaat ondernemers die hard geraakt worden door de maatregelen om het coronavirus te beteugelen, financieel ondersteunen met een groot pakket steunmaatregelen. Dit is voor jou als ondernemer mogelijk niet voldoende om de crisis het hoofd te bieden. Daarom geven we zes tips om zelf de financiële impact van de crisis zo beperkt mogelijk te houden. 

1. Stel investeringen uit

In een crisis is het verstandig om geld achter de hand te houden. Dit maakt je immers flexibel en helpt je bij het betalen van de noodzakelijke kosten die je moet maken. Besluit daarom om noodzakelijke investeringen even uit te stellen.  

2. Uitstellen van betalingen

Hoewel je op enig punt toch je rekeningen zal moeten betalen, kan het fijn zijn om op korte termijn wat ademruimte voor je zelf te creëren door (waar mogelijk uiteraard) uitstel van betaling aan te vragen. Ga met de schuldeiser in gesprek en bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Veel partijen stellen zich in de huidige crisis coulanter op. Let er uiteraard wel op dat je een crediteur ruim voor het verstrijken van de betalingstermijn om uitstel vraagt en niet pas wanneer de deurwaarde op de stoep staat. 

3. Gebruik de steun vanuit de overheid

Wees niet koppig door al je problemen zelf op te willen lossen. De steun vanuit de overheid is er niet voor niets. Vraag bijvoorbeeld een uitstel van belastingbetaling aan of maak aanspraak op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (als vervanging voor de regeling Werktijdverkorting).

Ook via het Noodloket probeert het kabinet ondernemers te ondersteunen. De tegemoetkoming uit het Noodloket is vastgesteld op 4.000 euro per onderneming. De Rijksoverheid en de RVO werken de regeling op dit moment uit en de verwachting is dat de meeste noodloketten na het weekend open gaan. Houdt de website van het KvK en het RvO in de gaten. 

4. Sneller vorderingen incasseren

Heb je een factuur verstuurd, maar is er nog niet betaald? Neem contact op met degene die moet betalen en probeer je vorderingen sneller te incasseren. Dit is een goede maatregel om snel je liquiditeitspositie te verbeteren. Wellicht kun je klanten wat korting bieden, in ruil voor een snelle betaling korting.

Bij lange projecten kun je er ook voor kiezen om deelfacturen te versturen naar je opdrachtgever. Stuur iedere maand een rekening met de werkzaamheden voor die maand in plaats van één factuur aan het einde van het project. Hierdoor komt er tijdens de looptijd van het project al geld binnen. 

5. Sluit aanvullende externe financiering af

Aanvullende externe financiering, bijvoorbeeld tegen verstrekking van zekerheid, kan een optie zijn, zo stelt Ruud Hermans, CPO-hoogleraar Geschiloplossing aan de Radboud Universiteit, in een column in het FD. “Hierbij helpt het om de jaarrekening 2019 snel gereed te krijgen, om aan te tonen dat de onderneming structureel gezond is”, aldus Hermans.

Voor externe financiering kun je bijvoorbeeld gebruik maken van factoring (gericht op de financiering van specifieke facturen), crowdfunding of microkrediet.  

6. Sla advies in

Kom je er echt even niet meer uit? Dan zijn er diverse instanties die je kunt bellen voor ondersteuning, zoals het speciale adviesteam van de Kamer van Koophandel. Hier kun je terecht met al je ondernemersvragen. Heb je overige vragen, dan is er nog het landelijk crisisnummer (0800 – 13 51).  

Lees ook: Coronacrisis: Dit betekent het tot nu toe voor de huizenmarkt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›