IEXGeld

Dossiers

Profiel

Coronacrisis: Dit betekent het tot nu toe voor de huizenmarkt

De coronacrisis heeft niet alleen invloed op ons dagelijks leven, maar ook op de huizenmarkt, al is het nog te vroeg om een duidelijke trend te ontdekken. Dit is wat we tot nu toe weten.

De pandemie zorgt voor veel onzekerheid onder huizenbezitters en consumenten die van plan zijn om een nieuw huis te kopen of hun oude huis in de etalage te zetten. We zetten vijf ontwikkelingen voor je op een rij.

1. Hypotheekrentes stijgen

De rente op de kapitaalmarkt is sinds 9 maart fors opgelopen, met 0,60 procentpunt. Dit heeft er volgens De Hypotheekshop toe geleid dat de hypotheekrente vorige week voor het eerst dit jaar niet verder is gedaald.

Maar dat niet alleen. Enkele geldverstrekkers zagen zich genoodzaakt de hypotheekrente te verhogen, al bleef dat vaak relatief beperkt, tot 2 tot 5 basispunten. Dit betrof vooral zogeheten 'regiepartijen', zoals Hypotrust, Venn, Tulp en MUNT, die geld van beleggers (zoals pensioenfondsen) investeren in hypotheken.

De grootbanken hebben de rentetarieven vooralsnog niet verhoogd.

Check ook: Dit zijn de 7 belangrijkste hypotheekvoorwaarden

De rentetarieven zijn overigens nog steeds historisch laag:

Bron: De Hypotheekshop

2. Stijging rentevaste periode

Verder blijkt dat huizenkopers in deze onzekere tijd nóg meer op zeker varen. Volgens De Hypotheekshop waren afgelopen week vooral lange rentevaste perioden als 20 of 30 jaar in trek. De gemiddelde rentevaste periode bedraagt nu 18,3 jaar en dat is een record.

3. Oog voor huizenbezitters met betalingsproblemen

Een andere opvallende ontwikkeling is volgens De Hypotheekshop dat hypotheekverstrekkers de handen uit de mouwen steken om klanten te ondersteunen die door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen.

Zo boden enkele partijen consumenten aan om de hypotheek tijdelijk niet af te lossen, worden zzp-ers die in de gevarenzone zitten pro-actief benaderd en schelden sommige hypotheekverstrekkers de annuleringskosten kwijt als een hypotheekaanvraag wordt afgewezen vanwege verlies aan inkomsten.

Verder zijn sommige geldverstrekkers wat strenger geworden in hun acceptatiebeleid, waardoor ze bijvoorbeeld een intentieverklaring van de werkgever niet meer gelijkstellen aan een vast dienstverband.

Koop je een huis, dan is het nog belangrijker dan voorheen om financieringsvoorbehoud als ontbindende voorwaarde in de koopakte op te nemen.

4. Meer aanvragen om de hypotheek over te sluiten

Een andere ontwikkeling die De Hypotheekshop signaleert is een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Afgelopen week waren er maar liefst 15.000 aanvragen. Sinds 2011 werd dit aantal slechts één keer overtroffen: in week 46 van 2016.

Lees ook: Hypotheek overgesloten? Voorkom een naheffing

Dat lijkt opmerkelijk, maar dit komt vooral door een groei van het aantal oversluitingen. Huizenbezitters vrezen renteverhogingen en willen daarom hun hypotheek oversluiten, om nog te kunnen profiteren van de lage rente. Maar ook starters en doorstromers meldden zich bij hun hypotheekverstrekker.

5. Bezichtigingen op afstand

De coronacrisis heeft ook geleid tot een digitalisering van de dienstverlening door hypotheekverstrekkers en makelaars. Zo worden steeds vaker offertes digitaal ondertekend en wordt de papieren werkgeversverklaring vaker ingeruild voor het digitale alternatief van het UWV.

Ook huizenbezichtigingen verlopen steeds vaker virtueel. Makelaars krijgen van de NVM onder andere het advies om bezichtigingen te beperken tot twee klanten. Om die reden is ook de NVM Open Huizen Dag van 28 maart gecancelled.

Hoe nu verder?

Welke impact de coronacrisis op de huizenmarkt zal hebben, blijft nog koffiedik kijken, omdat nog niet bekend is hoe de pandemie zich verder zal ontwikkelen en wat de economische schade wordt.

Volgens de Vereniging Eigen Huis worden wel veel eerste gesprekken over de verkoop van een huis uitgesteld, maar de belangenvereniging heeft nog niet vernomen dat woningverkopen worden geannuleerd of getekende koopcontracten worden ontbonden.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het ook nog te vroeg om te waarschuwen voor een eventuele daling van de huizenprijzen. Wel kan de coronacrisis ertoe leiden dat de huizenprijzen minder hard stijgen, maar de druk op de woningmarkt is niet plotseling voorbij, aldus de belangenclub.

De VEH wijst er ter geruststelling op dat er nu bijna geen huizen meer onder water staan, waardoor de kans vooralsnog klein is dat je kampt met een restschuld als je je huis wil of moet verkopen.

Huiseigenaren met lopende hypotheken hoeven zich ook niet zo'n zorgen te maken dat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen, omdat ze vaak een lage hypotheekrente hebben, die bovendien langere tijd vast staat.

Wel kan natuurlijk het water je aan de lippen komen als je als ondernemer je inkomsten plotseling ziet terugvallen of als je minder gaat verdienen omdat je je baan kwijtraakt.

Lees ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

 

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›