IEXGeld

Dossiers

Profiel

Even klaar met de beurs? Zo beleg je op een andere manier

Aandelenbeurzen wereldwijd staan flink onder druk, vanwege de zorgen over het coronavirus. Beleggers, economen en analisten vrezen dat het virus een negatieve impact heeft op de economie en dat een recessie op de loer ligt. Het gevolg is dat de beurzen alle kanten opschieten en daar worden veel beleggers erg nerveus van. Word jij ook onrustig van alle wilde bewegingen, dan zijn er andere manieren om je geld te beleggen. 

Het is een dilemma: waar moet je met je geld heen om het te laten renderen? Je geld op een spaarrekening zetten heeft al jaren geen zin meer, vanwege de lage rente. En met de economische zorgen die er nu spelen, lijkt daar voorlopig geen einde aan te komen.

Tot voor kort leken veel beleggers al acht jaar lang te profiteren van de rally op de aandelenmarkten. De beurzen stegen tot recordhoogtes. Maar door het coronavirus en een prijzenoorlog op de oliemarkt kwam de rally plotsklaps ruw tot een einde. 

En met nog veel onzekerheid in het vooruitzicht, zullen de beurzen waarschijnlijk nog wel even onder druk blijven staan of op zijn minst heel beweeglijk blijven. Je moet er maar tegen kunnen. Wie liever wat minder spanning wil in zijn beleggingsportefeuille, kan uitwijken naar alternatieven. Wij sommen enkele op. 

Crowdfunding

De meest voor de hand liggende optie om op een laagdrempelige manier buiten de beurs om geld te verdienen is crowdfunding. Crowdfundingprojecten zijn er in alle soorten en maten, dus je hebt veel keuze om een gespreide portefeuille op te bouwen.

Je kunt investeren in particuliere leningen, mkb-leningen. Daarnaast kun je zelfs aandelen kopen in veelbelovende (beginnende) bedrijven. Een voordeel daarvan is dat de waarde van je aandelen niet zo hevig fluctueert.

Er zijn uiteraard ook nadelen, zoals de beperkte verhandelbaarheid, dus verdiep je daarin. Maar crowdfunding kan een goede aanvulling zijn op je bestaande portefeuille. Op Crowdfundmarkt vind je alle grote platformen op een rijtje. 

Private equity

Voor beleggers die de tijd hebben en niet snel willen in- en uitstappen zijn private bedrijven interessant. “Er zijn meer beschikbare investeringen, er is meer tijd om te groeien en er zijn meer beleggingsmogelijkheden voor waardecreatie op de lange termijn dan bij beursgenoteerde ondernemingen”, aldus Jurgen van Wijngaarden, specialist alternatieve beleggingen bij Van Lanschot. 

Een private equity-partij verzamelt vermogen via bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars, maar ook particuliere beleggers. Vaak gaat het dan om grote bedragen: het kost soms miljoenen om deel te nemen in een private equity-fonds.

Desondanks komen er steeds meer partijen die particulieren met een wat kleinere beurs de mogelijkheid bieden te investeren via private equity. De Haagse investeerder BB Capital lanceerde bijvoorbeeld een fonds, waar instappen mogelijk is vanaf 100.000 euro. 

Vastgoed

Wellicht een opendeur, maar toch moeten we het even benoemen: investeren in vastgoed, bijvoorbeeld via de aanschaf van een eigen woning, kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Een eigen woning wordt vaak gezien als een waardevaste investering (al is dat geen regel: huizenprijzen kunnen dalen). In de afgelopen jaren stegen de huizenprijzen flink en is een eigen woning lucratief geweest.

Maar bedenk wel dat als je je huis verkoopt, je waarschijnlijk ook weer een nieuwe wilt kopen in het huidige klimaat. Omdat een huis duur is, heb je bovendien minder spreiding van je vermogen.   

Duurzaam investeren

Je kunt op vele manieren duurzaam investeren buiten de beurs om. Zo kun je als particulier investeren in windenergie. Er zijn veel fondsen die investeren in windmolens of windmolenparken in Europa of daarbuiten. De jaarlijkse rentes kunnen oplopen tot 6%. Ook investeren in laadpalen of zonneparken behoren tot de mogelijkheden. 

Er zijn dus diverse mogelijkheden om je geld te laten renderen buiten de beurs om. Voor wie de huidige turbulentie op de aandelenmarkten niet kan verdragen, kan zich eens verdiepen in deze opties. 

Lees ook: Bloedbad op de beurs: hoe moeten we handelen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›