IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bloedbad op de beurs: hoe moeten we handelen?

De aandelenbeurzen staan wereldwijd in de paniekstand. Is dit het moment om te gaan koopjesjagen, naar de uitgang te rennen of juist stil te blijven zitten?

De angst voor een economische recessie door het coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgt voor veel onrust onder beleggers. Afgelopen week is op de internationale beurzen ruim 6 biljoen euro aan beurswaarde verdampt.

De AEX-index is de dans niet ontsprongen. De graadmeter schurkt tegen een berenmarkt aan en is vanmorgen onder de 500-puntengrens gedoken. De daling van de AEX is forser dan na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008 en de terreuraanslagen in de VS op 11 september 2001.

Lees ook: Hoe moet je als belegger omgaan met het coronavirus?

De grote vraag die beleggers bezighoudt is: hoe te handelen? Is dit een mooi moment om afgeprijsde aandelen te kopen, verlies te nemen of juist op de handen te zitten? We zetten enkele visies van beursexperts voor je op een rij.

Wat gaan de beurzen doen?

In de Volkskrant zegt Corné van Zeijl, analist bij Actiam, dat hij verwacht dat de coronacrisis sneller overgaat dan de kredietcrisis van 2008. Maar niets is zo onvoorspelbaar als de beurzen, dus het valt nog te bezien wanneer de aandelenmarkten weer in rustiger vaarwater terugkeren.

Voor wie in paniek is geraakt heeft Johanna Kyrklund, Head of Global Multi-Asset Investments bij Schroders een relativering. De beurskoersen staan nu op het niveau van medio 2019. "Beleggers in ontwikkelde markten zaten de afgelopen tien jaar in een bullmarkt en hebben nu slechts het topje van hun rendementen zien wegsmelten", schrijft ze in een artikel getiteld "How should investors act in a crisis? Zo bezien is de schade vooralsnog beperkt.

Ligt er een recessie op de loer?

Bepalend voor de richting van de aandelenmarkt is natuurlijk of er een economische recessie op de loer ligt. Dat is nog moeilijk te zeggen, omdat nog niet bekend is wat de impact van het virus zal zijn. Aan de aanbodkant zijn er verstoringen: in delen van China en Italië ligt/lag het openbare leven grotendeels plat. Ook aan de vraagzijde is er reden tot zorg. Zo worden er veel minder vliegreizen geboekt dan normaal en worden veel evenementen afgelast.

Kyrklund sluit een economische terugval niet uit, aangezien de uitbraak van het coronavirus komt op een moment dat de wereldwijde economische groei al behoorlijk aan het verbleken was.

Economen van Rabobank hebben de raming voor de economische groei van Nederland verlaagd van 1,4% naar 0,7%, vanwege de coronacrisis. Bij een pandemie dreigt volgens hen zelfs een krimp van 0,2%. Maar aangezien we nog niet weten hoe het virus zich ontwikkelt, zijn natuurlijk ook meer optimistische scenario's denkbaar.

Instappen, blijven zitten of uitstappen?

Ondanks de grote onzekerheid die boven de markt hangt, zijn beursexperts opvallend eensgezind. Wie geschoren wordt, moet stilzitten, luidt het devies. Beursexpert Nico Inberg van IEX stelt dat angst een slechte raadgever is. “Verkopen in een paniekgolf is nooit raadzaam."

Check ook: Hoe schadelijk zijn forse koersschommelingen?

Kyrkland zit op dezelfde lijn. Zij adviseert beleggers om rustig en rationeel te handelen. “Bij een goede belegging hoort ook het bepalen van een strategie voor de lange termijn en het vasthouden aan die strategie.”

'Wie uitstapt mist waarschijnlijk de beste beursdagen'

Bank of America waarschuwt er volgens CNBC voor dat uitstappen bij hevig schommelende beurskoersen beleggers duur kan komen te staan, omdat ze dan een fors herstel kunnen mislopen. De zakenbank heeft de koersontwikkeling van de S&P 500 vanaf 1930 geanalyseerd. En wat blijkt? Het totale rendement van beleggers die aan de zijlijn stonden tijdens de tien beste beursdagen van elk decennium blijft steken op 91%, terwijl beleggers die bleven zitten er maar liefst 14.962% op vooruit gingen.

De zakenbank wijst erop dat de beste beursdagen vaak volgen op de slechtste beursdagen. Bovendien komen beurscorrecties vaker voor dan veel beleggers denken: gemiddeld één keer per jaar sinds 1928. En meestal zijn deze verliezen binnen drie maanden weer ingelopen.

De beurs is tot nu toe van elke dip hersteld

Op Belegger.nl vertelt Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer dat de beurs tot nu toe elke crisis te boven is gekomen. Het rendement van de S&P 500 sinds het prille begin 92 jaar geleden bedraagt gemiddeld 9,7% per jaar. In deze periode zaten de meest beruchte crashes ooit: de crisis van 1929, de Tweede Wereldoorlog, de Cuba crisis, de moord op president Kennedy, de Vietnamoorlog, de gierende inflatie van de jaren ’70, de crash van 1987, de dot.com-crash van 2000 en de kredietcrisis van 2008.

Ook onze eigen AEX-index toont een opmerkelijke veerkracht. In de afgelopen 37 jaar bedroeg het rendement inclusief herbelegde dividenden gemiddeld 9,1% per jaar, zo vervolgt Hafkamp. "Dat is aanmerkelijk meer dan de 4,9% in obligaties en 3,4% in cash over diezelfde periode." Inxclusief het zogeheten 'rente-op-rente-effect' is het verschil nóg groter.

Check ook: Wat je waarschijnlijk niet wist over beurscorrecties

De prijs die beleggers hiervoor betalen is dat zij van tijd tot tijd een correctie of zelfs een bearmarkt moeten incasseren, stelt Hafkamp. "Maar hoe diep de beurs ook zakt en hoe somber de vooruitzichten ook zijn, altijd volgt er een herstel."

Is koopjesjagen verstandig?

Uitzitten lijkt dus het verstandigst. Wat te denken van koopjesjagen? Op MarketWatch zegt David Mazza van Direxion dat het voor beleggers die geloven dat ons niet zo’n langdurige daling als in 2008 te wachten staat, aantrekkelijk kan zijn om voorzichtig in te stappen. De markten hebben volgens hem namelijk vaak de neiging om op korte termijn te overreageren en dat zou nu ook het geval kunnen zijn.

Hij waarschuwt er wel op dat instappen de nodige risico's met zich meebrengt en wijst erop dat het coronavirus nu al meer mensenlevens heeft gekost dan de SARS-epidemie in 2003.

Let op de fundamentals

Inberg adviseert beleggers die overwegen om aandelen aan- of bij te kopen te letten op de fundamentals. "Kies voor sterke bedrijven met goede vooruitzichten", meent hij.

Volgens Kyrklund zijn de waarderingen van aandelen nog niet op het niveau om meer risico's te nemen, ongeacht wat het coronavirus nog in petto heeft. Actieve beleggers kunnen het best potentiële kansen identificeren en obligatie voor obligatie en aandeel voor aandeel opnieuw beoordelen.

In het artikel op CNBC adviseert J.J. Kinahan, de belangrijkste marktstrateeg van TD Ameritrade, beleggers die in actie willen komen tijdens koersdalingen om slechts kleine aanpassingen te maken.

"De meeste mensen denken in termen van ‘alles of niets’ denken" zegt hij. Maar beleggers kunnen beter denken in delen; ook voor koopkansen. Als je een aandeel ziet op een niveau dat je aanstaat, kun je wat kopen, maar zet misschien niet je hele vermogen in. Als het verder daalt, heb je de mogelijkheid om bij te kopen tegen een betere prijs."

Speel op safe

Wie het niet vertrouwt, kan ook kiezen voor traditionele safe haven-beleggingen, zoals goud, de Japanse yen en degelijke staatobligaties. Deze beleggingen zijn momenteel bovengemiddeld in trek. Behalve dat het veilige havens zijn, zorgen deze beleggingen voor extra diversificatie in je portefeuille en dat is altijd verstandig.

Daarnaast kun je overwegen om aandelen in je portefeuille op te nemen die recessies doorgaans goed doorstaan, zoals levensmiddelenfabrikanten en nutsbedrijven. Immers, ook in een economische crisis moet er worden gegeten en moeten de lampen blijven branden.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?