IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe dit bij paniek op de beurzen

Voor een (aandelen)belegger is het onvermijdelijk: vroeg of laat krijg je forse dalingen of zelfs correcties op de beurzen voor je kiezen. Een eerste reactie kan zijn om (een deel van) je beleggingen te verkopen, om zo nog grotere verliezen te voorkomen. Maar is dat wel verstandig? Morningstar zet tips op een rij: wat te doen in panieksituaties.

1. Denk aan de lange termijn

Als je op korte termijn geen geld hoeft op te nemen uit je beleggingsportefeuille, doe je er waarschijnlijk het beste aan om helemaal niets te doen.

Beleggers moeten daarnaast vooral niet vergeten dat de meeste mensen om hun financiële doelen te bereiken, vooral afhankelijk zijn van het winstpotentieel dat aandelen hebben op de lange termijn.

Robert van den Oever van Morningstar: "Ja, het is soms pijnlijk om aandelen aan te houden op de korte termijn als je ziet dat ze slecht presteren, maar dat is de prijs die je betaalt voor een strategie die op lange termijn een hoger rendement kan bieden via een goed gespreide aandelenportefeuille."

Als aandelen onderdeel zijn van je langetermijnstrategie, moet een correctie dat dus niet veranderen.

Lees ook: "Je kunt nooit op het beste moment in- of uitstappen"

2. Verkoop niet als het niet noodzakelijk is

Denk eens na over je tastbare vermogen zoals je huis of een waardevol schilderij. Dat zul je niet snel verkopen, tenzij je er een eerlijke prijs voor kunt krijgen (tenzij je echt omhoog zit, natuurlijk). Zo is het ook met beleggingen.

Als je het geld uit je portefeuille nu niet nodig hebt, waarom zou je dan verkopen tegen een lage prijs? Verkoop alleen als het nodig is. Is er geen noodzaak, zet dan vooral geen papieren verliezen om in reële verliezen.

Vergeet daarnaast niet wat de prestaties van de beurs zijn op de lange termijn. Zo steeg de S&P 500 de afgelopen vijf jaar zo'n 15% per jaar in waarde. En als de waarde van een belegging gedurende een langere periode oploopt tot boven de historisch gezien normale range van rendementen, dan mag een correctie eigenlijk geen verrassing zijn.

Check ook: Carl Richards: "Verrassing: onzekerheid is realiteit"

3. Houd koopjes in de gaten

Is er na een beursdaling sprake van onderwaardering, dan kunnen sommige individuele aandelen aantrekkelijke koopkansen worden. Dit kan voor beleggers die op zoek zijn naar mooie instapprijzen een aantrekkelijke kans zijn.

Wees je er wel van bewust dat een correctie niet standaard wordt gevolgd door een herstel. De markten kunnen altijd (veel) verder omlaag.

In dat kader moeten koopjesjagers zich beseffen dat de mogelijkheid bestaat dat zoiets kan gebeuren en op zoek gaan naar de sterkste bedrijven die zich in lastige tijden staande kunnen houden en mogelijk zelfs kunnen profiteren van zwakte van concurrenten.

4. Blaas stoom af 

Wanneer de beurzen echt hard inzakken, kan het zijn dat je het hoofd niet koel houdt en behoefte hebt aan een uitlaatklep.

Mocht het dan helpen om een deel van de portefeuille (zo'n 5%) om te zetten in cash en je voorkomt daarmee dat je je hele portefeuille van de hand doet en zo je langetermijnplannen helemaal om zeep helpt, verkoop dan dat kleine gedeelte van je portefeuille, adviseert Morningstar. Het kan de druk wat verminderen.

Op een bepaald moment kun je beter ook maar helemaal stoppen met het volgen van het beursnieuws. Denk aan je plannen en doelen voor de lange termijn en aan de beleggingen die je daarbij nodig hebt. Bedenk daarnaast dat financiële markten al vaker rake klappen hebben gekregen.

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

... en nog 5 factoren om op te letten als je overweegt om in te stappen. Lees verder ›