IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe moet je als belegger omgaan met het coronavirus?

De aandelenmarkten lijken op en af in de ban van het coronavirus. Vlak nadat het virus was uitgebroken kregen de beurzen nog een flinke klap te verwerken, terwijl later juist weer euforie de boventoon voerde. Hoe moet je als belegger omgaan met het nieuws omtrent het coronavirus?

“Het coronavirus is in de eerste plaats een menselijk drama, maar het heeft ook de markten geschokt omdat het de economische groei zal verminderen, alhoewel nog te bezien valt hoe erg de groeiafname zal zijn”, aldus strateeg Talib Sheikh van Jupiter Asset Management. 

Twee maatregelen

Volgens hem zijn er twee maatregelen die beleggers moeten treffen. Zo is grondig risicobeheer en vasthouden aan het juiste niveau van diversificatie van belang, al erkent de strateeg dat dit laatste een stuk moeilijker is geworden na de enorme daling van de obligatierendementen in de afgelopen twintig jaar. “Het voordeel van multi-assetbenaderingen is dat ze kunnen diversifiëren, maar om het goed te doen is discipline en expertise nodig.”

Lees ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Belangrijk is ook om als belegger flexibel en actief te blijven en je aan te passen aan plotselinge veranderingen. De strateeg maakt zich in toenemende mate zorgen over het sentiment. “Dan is het slim om het eigen vermogen te beschermen en om te overwegen staatsobligaties aan te schaffen”, aldus Sheikh.

Kortom: schroef de risico's wat terug. Dat kan een buffer zijn als de markten verder verslechteren. 

Laat je niet leiden door emotie

Economen van ING geven het advies om je als belegger niet te laten leiden door emotie. “De statistieken wijzen uit dat tussentijds in- en uitstappen altijd ten koste gaat van het rendement. Houd daarom de langere termijn voor ogen en weet dat aandelen uiteindelijk weer herstellen van een dip”, aldus ING. 

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

ING acht het belangrijk dat beleggers vasthouden aan hun beleggingsdoel. De economen sluiten zich aan bij Sheikh dat je het risico in je portefeuille af en toe wat kunt op- of juist terugschroeven. Bijvoorbeeld door na een sterke periode winst te nemen op je aandelenbeleggingen.

Impact op economische groei

De belangrijkste impact van het virus zal op de fundamentals zijn, aldus Sheikh. “Het virus zal een aanzienlijke impact hebben op China en dus op de regionale en wereldwijde groei. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om een wereldwijde recessie te veroorzaken, maar de omvang van de impact zal pas na maanden, zo niet langer, volledig bekend zijn”, aldus de strateeg. “Beleggers moeten een tijdje omgaan met een onzeker fundamenteel beeld.”

Ook ING waarschuwt voor al te veel optimisme. “Hoe langer het duurt om het virus te bestrijden, hoe langer en dieper de economische nasleep zal zijn.”

Lees ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers die ondanks de coronacrisis e... Lees verder ›