IEXGeld

Dossiers

Profiel

Grillige beurs: uitstappen of blijven?

De beurs is bezig met een wilde achtbaanrit. Wat is het verstandigst: uitstappen of de rit uitzitten? Dat hangt van je leeftijd.

De onrust is weer helemaal terug op de wereldwijde beurzen, vanwege de escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Hoewel de beurzen de afgelopen dagen de weg omhoog weer hebben gevonden, kan één simpele tweet van de Amerikaanse president Trump de markten weer zuidwaarts sturen.

Strategie is leeftijdsafhankelijk

Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten, luidt vaak het devies. Maar of dat ook in jouw geval verstandig is, is de vraag, zo schrijft Cnbc.

Wie nog veertig jaar de tijd heeft om te beleggen, kan de huidige onrust het best negeren of er zelfs gebruik van maken. Maar sta je op het punt om met pensioen te gaan, dan kan een beurskrach het kaartenhuis doen instorten.

Hoe je het best kan handelen hangt dus samen met je leeftijd en de beleggingshorizon (de termijn waarop je de spaarpot nodig hebt).

20 tot 30 jaar: Stil zitten

Voor jonge beleggers is de hoogte van de inleg belangrijker dan het rendement, stelt James Sweeney, oprichter van Switchpoint Financial Planning. Als een dertiger 20.000 euro belegt, bedraagt het verschil tussen een rendement van 5% of 10% ongeveer 1.000 dollar, zo becijfert hij.  Maar als diezelfde belegger erin slaagt om nog 5.000 euro extra te beleggen, zet dat veel meer zoden aan de dijk.

Twintigers en dertigers die beleggen voor hun pensioen, kunnen het beste alles bij het oude laten als de markt volatiel is, aldus Cnbc. Sterker nog, als je tijdens een neergang van de beurs gewoon geld blijft inleggen, kun je zelfs profiteren van de lage beurskoersen.

Wel is het belangrijk om naast de beleggingsportefeuille een buffer aan te houden, zodat je niet gedwongen bent om aandelen met verlies te verkopen, omdat je nu geld nodig hebt.

40 en 50 jaar: Rit uitzitten, maar houd wel een reserve aan

De grootste fout die beleggers van middelbare leeftijd kunnen maken, is aandelen verkopen op het dieptepunt van de berenmarkt, zegt Sweeney. "De meeste mensen hebben nog tien jaar of nog langer voor de boeg tot ze met pensioen gaan. Dat is meestal meer dan voldoende om de berenmarkt uit te zitten."

Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Een berenmarkt wordt gedefinieerd als een daling van 20% of meer ten opzichte van het hoogste punt in de afgelopen twaalf maanden. Na de recessie van 2008, toen de S&P 500-index met maar liefst 56% zakte, duurde het volgens Vanguard tussen een en drie jaar om te herstellen.

Om zo'n periode te overbruggen is het volgens Cnbc wel belangrijk om voldoende geldreserves op te bouwen, om uitgaven op korte termijn te kunnen betalen.

Lukt dat niet, kies dan eieren voor je geld en onttrek nu alvast wat geld uit je beleggingsportefeuille, in plaats van op een later moment als de markten verder zijn gedaald.

Zestigers: Bouw de risico's af

Zestigers doen er verstandig aan om wèl in actie te komen als de onrust op de beurzen toeneemt, meent Doug Bellfy, financieel planner bij Synergy Financial Planning. Komt je pensioenleeftijd met rasse schreden naderbij, dan is het zaak om de risico's te verminderen en contante reserves op te bouwen.

Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoe pak ik dat aan?

Bellfy adviseert om voor minimaal twee jaar aan kosten van levensonderhoud op een lopende rekening aan te houden, naast de beleggingsportefeuille.

Op die manier hoef je, als een berenmarkt ontstaat vlak voor je met pensioen gaat, niet noodgedwongen aandelen met verlies te verkopen.

Maar alle posities verkopen is niet verstandig, omdat je nog vermogen moet opbouwen voor toekomstige uitgaven.

Gepensioneerd: Bouw reserves op

Beleggers die niet langer in loondienst zijn, moeten ervoor zorgen dat ze genoeg geld in contanten en obligaties hebben om de tijd uit te zitten tot de markten zijn hersteld van een koersval, zegt Sweeney.

Hij adviseert om tussen de vijf en tien jaar aan reserves op te bouwen. Dus als je inschat dat je 25.000 euro per jaar aan inkomen uit je portefeuille moet onttrekken, moet je circa 125.000 tot 250.000 dollar aan contanten en obligaties aanhouden.

Volgens Sweeney ontkomen gepensioneerde beleggers er echter niet aan om ook een deel van de portefeuille in te ruimen voor beleggingen met een hoger verwacht rendement, zoals aandelen, omdat de levensverwachting stijgt. "Onttrek in een bearmarkt middelen uit je obligatieportefeuille om van te kunnen leven, maar laat je aandelen met rust."

Lees ook: Hoe schadelijk zijn forse koersschommelingen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›