IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Investeren in vastgoed kan best lucratief zijn, zeker in het huidige renteklimaat. Je bent relatief beschermd tegen inflatie, je investeert in iets tastbaars en vastgoed kan vrij waardevast zijn.

Maar je hoeft niet per se zelf een huis te kopen om van start te gaan. Door in vastgoed te investeren kun je als belegger wat diversiteit aanbrengen in je portefeuille en het is niet erg moeilijk. Bovendien hoef je niet direct je portemonnee open te trekken. 

"Onder de verschillende beleggingscategorieën, presteert vastgoed op lange termijn vaak bovengemiddeld en is een belegging in vastgoed doorgaans minder volatiel", zei CEO Brian Dally van Groundfloor in een interview met CNBC, die vastgoedleningen uitgeeft. "Mensen die al een eigen woning hebben, zullen de stap naar beleggen in vastgoed klein vinden", aldus de topman.

Wat zijn je opties?

Real Estate Investment Trust (REIT)

Beleggen in zogenoemde REIT's is waarschijnlijk een van de meest simpele manieren om te investeren in vastgoed. Het zijn fondsen die hun inkomsten ontlenen aan vastgoedbeleggingen.

Deze investeringen kunnen worden gedaan in de vorm van een directe belegging in vastgoed, maar ook door vastgoedleningen te verstrekken of bestaande leningen over te nemen.

Het voordeel van dergelijke beursgenoteerde fondsen is dat beleggers vaak hogere dividenden kunnen verwachten dan bij aandelen of obligaties en dat je zo'n fonds, net als aandelen of ETF's, direct kunt aanschaffen en verkopen. Bovendien heb je meteen een gespreide portefeuille.

Lees ook: 5 manieren om inkomen te halen uit je beleggingen

Uiteraard bestaan er ook nog traditionele vastgoedfondsen, zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd, maar die hanteren vaak hogere kosten dan REIT's en bovendien moet je grotere bedragen inleggen. 

Een voordelig alternatief zijn vastgoed-ETF's. Onlinebroker Lynx wijst bijvoorbeeld op de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF, die de Global Property Research Global 100 Index volgt. Deze index bestaat uit de grootste en meest liquide beursgenoteerde vastgoedbedrijven ter wereld. Ook met een ETF ben je direct goed gespreid.

Vastgoedcrowdfunding

Vastgoedcrowdfunding is aan een opmars bezig. Er komen steeds meer projecten bij waarmee je kunt investeren in uiteenlopende vastgoedprojecten.

In de afgelopen jaren is vastgoedcrowdfunding een stuk professioneler geworden. Daarnaast krijgen beleggers steeds vaker een hypothecaire zekerheid, waardoor de risico's afnemen. Ook kan er pandrecht op de huurpenningen worden geheven. Mocht de ondernemer niet aan zijn betalingsverplichting kunnen voldoen, dan heeft de belegger recht op zijn deel van de investering na verplichte verkoop van het project, of worden de huurinkomsten direct naar degene met het pandrecht overgemaakt.

Een ander voordeel van crowdfunding is dat de rendementen hoger kunnen liggen dan bijvoorbeeld bij vastgoed-ETF's.

Het nadeel is wel dat er bij crowdfunding niet altijd sprake is van een gerenommeerde vastgoedonderneming met een trackrecord. Bovendien zijn de investeringen in een vastgoedproject niet verhandelbaar.

Risico's begrijpen

Vastgoedbeleggingen mogen dan wel een stuk minder volatiel zijn dan aandelen, dat wil niet zeggen dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken om de risico's.

Zo kan bij commerciële bedrijven al snel een probleem met de kasstroom op de loer liggen: als de economie in een recessie belandt, is er een kans dat vastgoedbedrijven kopje onder gaan, er achterstallig onderhoud optreedt, huurders vertrekken en de waarde van een pand aanzienlijk daalt.

Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de projecten waarin je wilt investeren. Vooral bij crowdfundingprojecten, die vooralsnog snel volgeschreven raken, is het van belang je hoofd koel te houden en in de details te duiken voordat je investeert.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›