IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 manieren om inkomen te halen uit je beleggingen

Wie niet gaat voor de snelle winst - met bijbehorend hoog risico - kan proberen om inkomen uit zijn beleggingen te genereren. We zetten vijf mogelijkheden voor je op een rij.

Veel beleggers zijn eigenlijk speculanten. Ze kopen aandelen in de hoop er een rit mee omhoog te maken en de stukken later weer met winst te verkopen. Dit kan veel geld opleveren, maar het is ook riskant. Het kwartje kan immers ook de andere kant op rollen en dan ben je je inleg (grotendeels) kwijt.

Wil je meer uit je beleggingen halen, dan kun je ook proberen om er vaste inkomsten uit te genereren. Dit kan handig zijn als je met pensioen gaat, maar ook als je op een gestage manier vermogen wil opbouwen.

1. Obligaties

Een van de meest eenvoudige manieren om inkomen uit je beleggingen te halen is investeren in obligaties. Deze leveren een stabiele rente op. Als de looptijd is verstreken krijg je de hoofdsom terug.

Obligaties zijn er in alle soorten en maten: van staatsobligaties uit landen met een hoge kredietrating, zoals Nederland, tot schuldpapier uit opkomende markten. En van bedrijfsobligaties van degelijke multinationals bedrijfsleningen met een bovengemiddeld risico op wanbetaling.

Lees ook: Zo bouw je een obligatieportefeuille op

Bedenk wel dat risico en rendement hand in hand gaan. Wil je weinig risico lopen, dan moet je genoegen nemen met obligaties met een lagere rente en vice versa.

De handigste manier om in obligaties te beleggen is via een beleggingsfonds. Je laat het selecteren van de beste obligaties dan over aan een professional en krijgt automatisch een breed gespreide portefeuille, waardoor je minder risico loopt dan bij losse obligaties.

2. Crowdfundleningen

Je kunt ook samen met een groep andere beleggers geld uitlenen aan een bedrijf. Dit kan een restaurant zijn dat wil uitbreiden of een bedrijf dat een nieuw artikel op de markt wil brengen of een nieuwe dienst wil uitrollen.

De systematiek is vergelijkbaar met gewone obligaties: je ontvangt op gezette tijden rente en krijgt aan het eind van de looptijd je inleg terug. Deze rente kan vast zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook investeren in zonne- en windenergieprojecten met een variabel rendement dat afhangt van de energieopbrengst.

Net als bij andere obligaties loop je het risico dat de kredietnemer in financiële problemen komt en zijn beloofde betalingen niet meer kan nakomen. Dat kan ertoe leiden dat je (een deel van) je inleg kwijt bent en ook geen rente meer ontvangt.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over defaults bij crowdfunding

Probeer daarom, net als met andere beleggingen, zoveel mogelijk te spreiden. Kies dus voor verschillende aanbieders, risicocategorieën, looptijden en branches.

3. Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn wat risicovoller dan leningen, omdat bedrijven het dividend betalen uit de winst. Daalt de winst of draait het bedrijf verlies, dan kan het mes worden gezet in de dividenduitkering. Zelfs stabiele bedrijven kunnen last krijgen van een economische crisis waardoor de hun dividenduitkering fors moeten verlagen. Dus aan deze belegging kleeft een risico.

Daar staat wel tegenover dat je naast dividenduitkomsten ook kunt profiteren van eventuele koersstijgingen.

4. Vastgoed

Een andere manier om stabiele inkomsten te halen uit je beleggingen is een pand opkopen en verhuren. Hier heb je wel een groot vermogen voor nodig, dat je langere tijd kunt missen.

Heb je dat niet of wil je wat meer spreiding aanbrengen, dan kun je ook beleggen in een vastgoedfonds dat bijvoorbeeld investeert in kantoorpanden, winkelpanden of woningen. Dit kan een beursgenoteerd of niet-beursgenoteerd vastgoedfonds zijn. In het laatste geval loop je ook een koersrisico.

5. Spaardeposito's

Een spaarrekening zou normaal gesproken ook inkomsten moeten genereren: rente. Maar nu de tarieven inmiddels zijn gezakt naar 0%, is sparen niet zo aantrekkelijk meer.

Wil je toch enig rendement maken, maar vind je beleggen te riskant, dan kun je een spaardeposito overwegen. Hiermee zet je een bepaald bedrag vast bij een bank, gedurende een bepaalde tijd, tegen een vaste rente. Omdat je tussentijds niet bij je geld kan komen, krijg je over je tegoed een hogere rentevergoeding dan op een spaarrekening. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot wel twintig jaar.

De rentetarieven van spaardeposito's zijn de afgelopen jaren ook fors gezakt, maar als je je geld vijf jaar vastzet, kun je bij sommige partijen een rente krijgen van meer dan 1%. Meer hierover lees je in dit artikel.

Lees ook: Slimme depositostrategie: kies verschillende looptijden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›