IEXGeld

Dossiers

Profiel

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thema-ETF's, denk aan indextrackers die zich richten op thema's als robots, blockchain en cannabis, hebben een tegenvallend jaar achter de rug. Zijn dergelijke ETF's niet hot meer?

Bloomberg Intelligence meldt op basis van eigen cijfers dat er eind 2019 circa 51 miljard dollar was belegd in thema-ETF's. Dat komt neer op een stijging van slechts 1% ten opzichte van ruim een jaar eerder.

Ter vergelijking: er stroomde over dezelfde periode maar liefst 20% meer geld naar de bredere Amerikaanse ETF-industrie, met in totaal 4,4 biljoen dollar belegd in indextrackers.

Afgenomen populariteit

Eerder konden thema-ETF's nog op veel populariteit rekenen, maar sinds de sterke opkomst ervan circa 2,5 jaar geleden, lijken ze hun aantrekkelijkheid te verliezen.

Vooral de slechte decembermaand in 2018, waarin aandelenmarkten wereldwijd een flinke duikeling maakten, deden thema-ETF's geen goed. Beleggers wilden daarna weer wat meer spreiding. Na december wisten de beurzen te herstellen, maar thema-ETF's bleven achter, aldus Bloomberg.

Lees ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

Vooral de ROBO Global Robotics and Automation Index ETF zag een uitstroom van maar liefst 247 miljoen dollar aan kapitaal. De Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF zag 170 miljoen dollar verdwijnen.

Wat zijn de redenen?

Maar wat is precies de reden achter de afgenomen interesse voor deze indextrackers? Volgens analisten van Global X ligt een deel van de schuld bij het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De impact daarvan op tech-gerelateerde sectoren bleek volgens de marktvorsers een grote uitdaging voor thema-ETF's, die zich toch regelmatig richten op technologische ontwikkelingen.

Analist Chris Hempstead van IndexIQ noemde het evenwel geen verrassing dat thema-ETF’s afgelopen jaar slechts beperkt groeiden. "Beleggers alloceren in de meeste gevallen niet 100% van hun beleggingsportefeuille naar thema-ETF’s", aldus Hempstead. "Ze stoppen er een beetje geld in om wat extra risico aan hun portefeuille toe te voegen. Daarom zie je niet een instroom van miljarden dollars in een thematische indextracker."

Ook successen

Desondanks was het niet alleen maar kommer en kwel. Van de 33 ETF's die in 2019 werden gelanceerd, wist er wel degelijk een handjevol de aandacht te trekken. Zo trok de Global X Cloud Computing ETF sinds april 443 miljoen dollar aan kapitaal aan, terwijl de Defiance Next Gen Connectivity ETF inmiddels 162 miljoen dollar in beheer heeft.

Wat brengt 2020?

Voor dit jaar zal het succes van thema-ETF's volgens Bloomberg vooral afhangen van de prestaties op de bredere markten. Analisten van CFRA Research zien op lange termijn veel groeipotentie voor thema-ETF's. Zij verwachten dan ook dat het dipje in 2019 van korte termijn zal zijn. "Er is zeker een kans dat enkele producten de markt zullen verslaan in 2020", aldus de marktvorsers.    

4 populaire thema's

Populaire thema’s voor dit jaar zijn volgens analisten robotica, cloud computing, video gaming en cannabis. ETF’s die deze sectoren volgen zullen bescheiden winsten boeken dit jaar, zo voorspellen marktvorsers van CFRA tegenover de Amerikaanse zakenwebsite CNBC

“Toen de S&P 500 [vorig jaar] meer dan 30% steeg, waren beleggers niet op zoek naar de winnende formule. Breed gespreide ETF’s deden het immers goed, waarom je beperken tot één thema? Maar de thema-ETF’s die goed presteerden, zullen dit in 2020 vermoedelijk blijven doen.”

De marktvorsers wezen op de successen van de VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF en de Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF die tot 42% meer waard werden. 

Check ook: Dit zijn de beste ETF's voor 2020

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›