IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de beste ETF's voor 2020

Indextrackers zijn zowel voor grote als kleine beleggers een goede manier om direct een gespreide portefeuille te krijgen. Van aandelen tot obligaties en van de technologiesector tot de gehele AEX: indextrackers bieden een verscheidenheid aan opties.

Dat is meteen ook het probleem. Er zijn meer dan drieduizend ETF's op de markt en dat aantal groeit onverminderd hard. Het leeuwendeel van de ETF-groei afgelopen jaar komt voor de rekening van obligatie-ETF’s. Dit is mede het gevolg van het losse monetaire beleid van centrale banken, dat voor extreem lage rentes heeft gezorgd.

Volledige portefeuille

Het kan door het grote aanbod erg lastig zijn om te bepalen welke ETF voor jou het beste is. Maar een moeilijke keuze hoeft het niet te zijn. Gezien indextrackers honderden of soms zelfs duizenden aandelen of obligaties volgen, bouw je in een handomdraai een volledige portefeuille, mits je de juiste kennis hebt natuurlijk.

De financiële website Money maakte een lijst met de beste vijftig ETF's voor 2020. De lijst is opgedeeld in drie groepen.

De zogenoemde 'one-decision ETFs' bieden het totaalpakket: koop je één van deze indextrackers dan heb je direct een volledige blootstelling aan de bredere aandelen- of obligatiemarkt. Ergo: je bent meteen klaar. Deze ETF's staan in dit overzicht:

Extra opties

De 'building-block ETFs' vormen dan weer de bouwstenen om je portefeuille op te bouwen. Deze zorgen voor een goed fundament van je portefeuille, maar met één tracker ben je er nog niet. Deze ETF's rolden er bij Money uit:

Naast een keuze voor één van deze indextrackers, is het verstandig om je portefeuille verder uit te breiden met andere beleggingen. Bijvoorbeeld met indextrackers uit de groep 'custom ETFs'. Deze zijn bedoeld voor specifieke strategieën, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar alleen maar dividendaandelen of waardeaandelen.  

Dit is een lange lijst om uit te kiezen. Deze kun je vinden op de site van Money.

Money keek voor de lijst onder meer naar de ervaring van de uitgevende instellingen, maar ook naar hun prestaties over de afgelopen vijf jaar en over 2019. Bovendien is uiteraard het kostenplaatje van belang en ook daar hield de financiële website rekening mee bij het opstellen van de lijst.

Focus op hoog dividend

IEX-columnist en ETF-expert Michael Mooijer tipt overigens de Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF voor dit jaar. Met deze ETF heb je volgens Mooijer wereldwijde blootstelling aan 331 large- en midcapaandelen in 27 landen. Het dividendrendement bedraagt volgens de factsheet 3,70%. 

Interessant is volgens hem dat het dividendrendement van de opgenomen aandelen minstens 30% hoger ligt dan dat van de MSCI-World index en er wordt bovendien gekeken of de dividenden houdbaar zijn. "Dit betekent in dit geval dat aandelen niet worden opgenomen in de onderliggende index als ze een dividenduitkering hebben die zeer hoog is, nul bedraagt of negatief is, waardoor toekomstige dividendbetalingen in gevaar kunnen komen", aldus Mooijer.  

Lees ook: Waarom ETF's niet perfect zijn

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. tjerk 28 januari 2020 11:27 0
    Zou handig zijn om de isin codes te vermelden, de titels zijn heel uitgebreid en omslachtig om in een zoekopdracht te zetten

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›