IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom stockpickers de betere kaarten hebben

Ondanks de opkomst van passief beleggen, hebben goede stockpickers nog steeds de betere kaarten. Dit stelt vermogensbeheerder Hilco Wiersma van Add Value Fund. Maar waarom eigenlijk? 

Om meteen met de deur in huis te vallen: omdat veel beursgenoteerde bedrijven gewoonweg niet koopwaardig zijn, aldus Wiersma. “Meer dan twee derde van de bedrijven op de beurs creëert geen aandeelhouderswaarde, beleggers kunnen hun geld beter tegen geldmarktrente uitzetten.”

Rotte appels

En als indexbelegger heb je slechts een beperkte keuze in de bedrijven waarin je wilt investeren. We noemden het al eerder als één van de minpunten van een ETF, de beperkte zeggenschap over de individuele aandelen die een ETF volgt. Wil je bepaalde bedrijven of sectoren mijden, bijvoorbeeld vanuit morele overwegingen, dan is dat een stuk moeilijker dan wanneer je in individuele aandelen investeert. De eventuele rotte appels kun je niet zelf uit je mandje halen. 

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

De verschillen in rendementen tussen goede en slechte bedrijven zijn erg groot, zo stelt Wiersma. “Als je bijvoorbeeld in 2019 niet In ASMI had belegd, omdat het niet in een hoofdindex zit, had je een rendement gemist van 185%.”

Een actieve belegger probeert in de winnaars te beleggen en de verliezers te mijden of vroegtijdig te verkopen. Maar ook Wiersma erkent dat dit geen gemakkelijke opgave is. Wel geeft hij drie tips mee op basis van de strategie van het Add Value Fund: 

1. Sectoren om te mijden

Vastgoed, bouwgerelateerde bedrijven, banken, verzekeraars, retail- en pure olie- en gasbedrijven kunnen beleggers beter mijden. “Deze bedrijven creëren in onze ogen weinig tot geen waarde.”

2. Kijk naar winstgroei en dividend

“Bedrijven moeten sneller in omzet kunnen groeien dan het bbp, de winstgroei moet tenminste gemiddeld 7,5% per jaar bedragen en het dividendrendement minimaal 2,5%", aldus Wiersma.

Ook adviseert hij te kijken naar financiële ratio’s en de uitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. “'Als je daar als bedrijf niet op inzet, dan ben je voor je het weet out of business. Die investeringen moeten natuurlijk wel renderen.”

3. Houd je portefeuille in balans

Verder mag een positie volgens Wiersma niet meer dan circa 15% van de portefeuille bedragen. Is een aandeel dus flink gestegen in je portefeuille en is de balans zoek? Bouw die positie dan af. Dit voorkomt dat je te lang in positieve verwachtingen blijft hangen en te grote belangen opbouwt, aldus Wiersma. 

Verder is het verstandig om te kiezen voor fondsen die tegengesteld of onafhankelijk van elkaar bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een mix van:

  • verschillende sectoren
  • cyclische en niet-cyclische aandelen
  • vroeg- en laat-cyclische fondsen
  • groei- en waardeaandelen
  • large- en smallcaps

Zorg er verder voor dat je voldoende verschillende aandelen in portefeuille neemt. Anders loop je een vergroot risico als één van deze aandelen onderuitgaat, door bijvoorbeeld een winstwaarschuwing of een schandaal.

25 is het ideale aantal om de markt te kunnen verslaan, zo blijkt uit onderzoek.

Let op de risico’s van stockpicking 

Het uitzoeken van individuele aandelen kan dus lonen, zoals Wiersma stelt, maar het is wel risicovol. Met een ETF ben je direct gespreid en heb je verder geen omkijken naar je posities. Bovendien hoef je je minder zorgen te maken over de timing: bij individuele aandelen wil je proberen op de bodem te kopen, maar het is vrijwel onmogelijk om dit perfect te timen. 

Hierover verder lezen? In dit artikel op IEXProfs gaan Alexandra Morris, CIO van Skagen en Philippe Rosset, hoofd State Street SPDR ETF's in Nederland, het grote gevecht tussen actief en passief aan. 

Lees ook: Waarom ETF's niet perfect zijn

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›