IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Diversifiëren! Dat is het advies dat alle beginnende beleggers goed in hun oren zouden moeten knopen. Maar wat is de juiste hoeveelheid diversificatie? En kun je ook teveel aandelen in portefeuille hebben?

Volgens Phil Fisher, een invloedrijke aandelenselecteur en een bron van inspiratie voor beurslegende Warren Buffett, is dat laatste absoluut het geval, zo meldt Belegger.nl in een artikel. 

Te veel is nooit goed

"Beleggers overdrijven diversificatie soms zozeer dat de angst om op te weinig paarden te wedden ervoor heeft gezorgd dat ze niet genoeg geld hebben gestoken in bedrijven die ze grondig kennen, en te veel in bedrijven waar ze niets van af weten."

Sean Stannard-Stockton, president en chief investment officer van Ensemble Capital, is het daarmee eens.

"Hoewel diversificatie cruciaal is om risico's te beperken, moeten actieve beleggers beseffen hoeveel diversiteit ideaal is. Te veel van alles kan slecht voor je zijn en diversificatie kan te ver worden doorgevoerd. Maar het niveau waarop je te ver gaat, is voor de meeste beleggers verrassend."

Zie ook: De belangrijkste beslissing die een belegger moet nemen: asset allocatie

Hoeveel dan?

Dat aantal is natuurlijk afhankelijk van wat een belegger probeert te bereiken. Maar als je de markt wil verslaan, hoeveel aandelen zou je dan moeten bezitten?

Stannard-Stockton gebruikte onderstaande grafiek - op basis van gegevens uit het boek 'A Random Walk Down Wall Street' van Burton Malkiel - om het ideale aantal aandelen te illustreren dat nodig is om de markt te verslaan.

Het juiste aantal

Zoals uit de grafiek blijkt, behalen actieve beleggers vrijwel alle voordelen van diversificatie zodra ze aandelen van 25 verschillende bedrijven bezitten.

Hierbij wordt wel verondersteld dat de aandelen in de portefeuille willekeurig worden geselecteerd. Het moge duidelijk zijn dat 25 technologieaandelen het risico niet zullen verminderen.

"Voor actieve beleggers zijn er enorme kosten verbonden aan het toevoegen van nieuwe namen aan een portfolio", legt Stannard-Stockton uit. "En er is een enorm voordeel te behalen door je portfolio voorzichtig te beperken tot de bedrijven die je grondig kent."

Niet in het midden gaan zitten

Wat actieve beleggers volgens Stannard-Stockton echt moeten vermijden, is in het midden van de range zitten tussen 25 aandelen en volledige diversificatie, die bestaat uit het bezitten van de volledige S&P 500.

"Als je 150 of 350 verschillende aandelen hebt, vermindert de mogelijkheid om de markt te verslaan dramatisch, zonder veel toe te voegen aan de diversificatie, omdat je die voordelen al met je eerste 25 aandelen hebt", aldus Stannard-Stockton.

De meest eenvoudige manier om te diversifiëren is door te kiezen voor een beleggingsfonds of een indexfonds. Je hoeft je dan niet zelf te verdiepen in bedrijven, maar laat dat over aan de fondsbeheerder. Maar wil je zelf graag aandelen selecteren, dan is 25 verschillende stukken  statistisch gezien dus het ideale aantal.

Lees ook: Een portefeuille inrichten: doe aan spreiding, spreiding en nog eens spreiding

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Ruim 40% van de beleggingsportefeuille van Warren Buffett bestaat slecht... Lees verder ›