IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zorgpremies 2020: de highlights

De premie voor de basisverzekering gaat komend jaar met gemiddeld 1,9% omhoog. Maar de pijn wordt voor de meeste verzezkerden een stuk groter, omdat de maximale collectiviteitskorting wordt gehalveerd. We zetten de belangrijkste highlights voor je op een rij.

Nagenoeg alle zorgpremies voor het komende jaar zijn bekend. Vergelijkingssite Zorgwijzer.nl becijferde dat de basisverzekering gemiddeld 2,28 euro per maand duurder wordt. Dat komt neer op een premiestijging van 1,9%. De gemiddelde maandpremie bedraagt 122,36 euro.

Per saldo gaan de meeste verzekerden er nog wat forser op achteruit, omdat de maximale collectiviteitskorting wordt verlaagd van 10 naar 5%.

Shoppen loont

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste naturapolis bedraagt maar liefst 252 euro per jaar, terwijl de dekking bij elke verzekeraar gelijk is. Kies je voor een budgetpolis, dan is het verschil zelfs 341,40 euro, maar er gelden dan wel beperkende voorwaarden. Bij de restitutiepolissen bedraagt het premieverschil 238 euro per jaar: nog steeds een serieus bedrag. Het loont dus de moeite om te shoppen.

Wacht niet te lang met vergelijken, want je hebt nog tot 1 januari de tijd om je huidige verzekering op te zeggen en tot 1 februari om een nieuwe polis af te sluiten.

We zetten de belangrijkste veranderingen per verzekeraar voor je op een rij.

Menzis

De meest gekozen zorgverzekering van Menzis (een naturapolis) wordt komend jaar 12 euro duurder, ofwel 1 euro per maand. Deze polis kost 123 euro per maand en dat is iets hoger dan gemiddeld.

Voor de twee overige zorgverzekeringen (een online naturapolis en de restitutiepolis) stijgt de premie met respectievelijk 2 en 8 euro per maand.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis verlaagt juist de premie voor de meest afgesloten polis. Klanten gaan 1,50 per maand minder betalen, ofwel 18 euro op jaarbasis.

De goedkoopste en duurste polis worden wel wat duurder, evenals de aanvullende- en tandartsverzekeringen.

CZ

CZ verlaagt de premies voor alle drie de polissen, met gemiddeld 4,50 euro per maand. Dat komt neer op 54 euro per jaar. Voor een normale naturapolis ben je straks 120,95 euro kwijt en dat is iets lager dan gemiddeld. De restitutiepolis kost vanaf januari 127,45 euro per maand.

VGZ

Ook klanten van VGZ (bekend van Univé, IZZ, IZA en Bewuzt) gaan komend jaar iets minder betalen: 1 euro per maand, ofwel 12 euro per jaar. De meest gekozen polis gaat 119,95 euro per maand kosten en dat is iets lager dan gemiddeld.

De restitutiepolis wordt 0,75 euro per maand duurder. Ook voor de aanvullende- en tandartsverzekeringen zul je dieper in de buidel moeten tasten. Wel wordt de dekking van deze verzekeringen uitgebreid en krijg je een hogere vergoeding voor fysiotherapie.

Ohra

Ohra gooit de prijs voor de basispolis met 0,20 euro per maand omhoog, ofwel 2,40 euro op jaarbasis. De zorgverzekering kost daarmee 116,50 euro per maand en dat is lager dan gemiddeld. De premie voor de aanvullende verzekeringen gaat ook iets omhoog.

De polis van Nationale Nederlanden wordt wel goedkoper: 5,84 euro per maand. Dit betreft een restitutiepolis, die 122,76 euro per maand gaat kosten.

FBTO

Klanten van FBTO die kiezen voor een naturapolis krijgen komend jaar een flinke premiestijging voor de kiezen, van 7 euro per maand ofwel 84 euro. De restitutiepolis wordt 5 euro duurder, ofwel 60 euro op jaarbasis.

De Friesland

De Friesland houdt de premie gelijk. Wel wordt de duurdere restitutiepolis met vrije zorgkeuze geschrapt. Heb je zo'n verzekering afgesloten, dan zul je dus moeten switchen.

ONVZ

Klanten van ONVZ zien de rekening met 3 euro per maand, ofwel 36 euro per jaar, oplopen.

Dit zijn de premies bij de grootste partijen

Zorgwijzer.nl heeft de premies van de vier grootste verzekeraars als volgt in kaart gebracht:

Voor een gewone naturapolis ben je dus het voordeligst uit bij VGZ en voor een restitutiepolis bij CZ. Je kunt alle zorgpremies met elkaar vergelijken op deze website.

Waar moet ik verder op letten?

De grootste verschillen zijn te zien in de aanvullende verzekeringen en de tandartsverzekeringen. Niet alleen de premies lopen fors uiteen, maar ook de geboden dekkingen. Bekijk kritisch of je alle dekkingen wel echt nodig hebt, voor je een verzekering afsluit.

FBTO werkt met losse zorgmodules, waarin je je alleen voor specifieke zaken verzekert, zoals fysiotherapie, tandartszorg of zorg in het buitenland. Hierdoor krijg je meer maatwerk. De premies zijn hier wel leeftijdsafhankelijk.

Wil je maximaal op de premie besparen, dan kun je kiezen voor een budgetpolis. Bedenk wel dat er dan vaak wel beperkingen gelden. Zo krijg je een lagere vergoeding voor zorg bij zorgaanbieders waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten. Deze maximale vergoeding verschilt per verzekeraar, dus kijk goed naar de voorwaarden.

Een andere manier om kosten te besparen is door je eigen risico te verhogen. Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden.

Kijk ook naar de overige voorwaarden. OHRA introduceert de optie om (deels) ongebruikte vergoedingen voor fysiotherapie mee te nemen naar het volgende verzekeringsjaar. Dit kost je wel 1,50 euro extra per maand, maar maak je in een jaar weinig gebruik van fysiotherapie, dan kan dat de moeite waard zijn.

Lees ook: Zorgpremie stijgt flink. Zo kies je de goedkoopste polis

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›