IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gelijkgewogen ETF’s in trek

Beeld: iStock

ETF’s waarbij alle aandelen in het mandje een gelijke weging hebben, zijn populair onder beleggers. Dat heeft twee redenen.

Enerzijds nemen beleggers winst op ETF’s waarin de aandelen zijn gewogen naar marktwaarde, terwijl anderzijds beleggers terughoudend zijn over de hoge concentratie techaandelen in diverse indices, waaronder de S&P 500. Hierover schrijft ETFstream.com.

Keuze voor gelijkgewogen trackers

Vooral in de VS lijken beleggers steeds vaker te kiezen voor gelijkgewogen indextrackers boven marktgewogen. Zo mag de Invesco S&P 500 Equal Weight ETF zich verheugen op een forse instroom.

De risicobereidheid onder beleggers lijkt dit jaar weer terug van weggeweest, na een tegenvallend beursjaar 2022. De markt ziet kansen in kunstmatige intelligentie en houdt er rekening mee dat de Federal Reserve later dit jaar de rentes mogelijk zal verlagen. Hoewel dit laatste positief is voor de met schulden beladen techbedrijven, kan het ook een signaal zijn dat de Amerikaanse economie in kracht afneemt. 

Tech doet mogelijk stap terug

Eerder dit jaar waren gelijkgewogen indextrackers juist helemaal niet zo populair, mede door de grotere positie van sectoren die behoren tot de “oude economie”, waaronder energie, industrie en grondstoffen. Die sectoren presteerden dit jaar niet geweldig. Je was dan beter uit met een marktgewogen ETF, waarin tech dus een grote rol speelt.

Lees ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Maar steeds vaker lijken analisten het erover eens dat de forse stijging van “de grote zeven” dit jaar (bestaande uit Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia en Tesla), niet zal aanhouden.

Dat zou relatief positief zijn voor gelijkgewogen indextrackers. Bijna de gehele winst van de S&P 500 dit jaar kan op conto van de zeven techaandelen worden geschreven, zo merkte JP Morgan op. “De bedrijven zagen hun gezamenlijke marktwaarde met 3,6 biljoen dollar toenemen, terwijl de gezamenlijke waardering van de overige 493 bedrijven grofweg gelijk bleef."

Apple

Op dit moment komt de marktwaarde van Apple van 2,7 biljoen dollar grofweg overeen met de totale marktwaarde van de kleinste 200 bedrijven uit de S&P 500. De waarde ligt zelfs 100 miljard dollar boven de waarde van alle techaandelen uit de Russel 2000 bij elkaar. 

Analisten van UBS haalden het aandeel Apple deze maand nog van de kooplijst, vanwege de zwakte in ontwikkelde landen en tegenvallende iPhone-verkopen. Zij zien weinig redenen meer om het aandeel te kopen. 

Bij een marktgewogen ETF kan de indextracker ondermaats presteren als een aandeel als Apple de weg naar beneden vindt, terwijl gelijkgewogen indextrackers dan juist bovengemiddeld presteren. Met de recente forse instroom in gelijkgewogen ETF’s lijken steeds meer beleggers ervan overtuigd dat er een einde komt aan de stijging van techaandelen. 

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

Gerelateerde Tools