IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bereid je je voor op het einde van een stierenmarkt

De aandelenmarkten zijn in de afgelopen tien jaar bijna onafgebroken gestegen, maar steeds vaker laten de beurzen wat scheurtjes zien met flinke koersdalingen tot gevolg. Hoe moet je je voorbereiden op het einde van een stierenmarkt?

De recente ontwikkelingen op de beurs laten zien dat de koersen niet alleen maar omhooggaan. En dat vergeten we soms, na een periode van sterke groei voor aandelen. 

Zorgen

Toch maken beleggers zich momenteel zorgen: over het aanhoudende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de daarmee gepaard gaande vertraging van de mondiale economische groei.

Bovendien ebben de belastingvoordelen die door de Amerikaanse president Donald Trump werden ingevoerd langzaam weg. Deze ingreep door Trump zorgde er in 2018 nog voor dat bedrijven massaal eigen aandelen gingen inkopen, wat de waarderingen ten goede kwam. En dan hangt ook nog de Brexit boven de markt.

Check ook: 6 tips om je portefeuille recessieproof te maken

Alle factoren bij elkaar zorgen er volgens deskundigen voor dat het einde van de stierenmarkt in zicht is. En wat moet je dan als belegger doen?

Niet alles in cash

Richting het einde van een stierenmarkt is het doorgaans geen goed idee om volledig in te zetten op cash. Onderzoek van RBC toont aan dat beleggers gemiddeld 19% aan rendement mislopen in de laatste zes maanden van een stierenmarkt. In het laatste half jaar en de laatste twee jaar van de stierenmarkt lopen beleggers gemiddeld zelfs 29% en 48% rendement mis. Beurzen lopen namelijk doorgaans nog aardig op, voordat de koersen inzakken.

Welke beleggingen je moet aanhouden in de laatste fase en daarna, is afhankelijk van de manier waarop de stierenmarkt tot een einde komt. Volgens fondsbeheerder Olly Russ van Liontrust European Income is dit afhankelijk van het type stierenmarkt en van de reden waarom de beurzen in een berenmarkt terecht zijn gekomen. Heeft het te maken met torenhoge waarderingen, zoals in 2000, of met macro-economische factoren?

Verschillende eindes

Een stierenmarkt kan namelijk verschillende eindes hebben. De inflatie kan het einde inluiden, maar ook een recessie of een volledige instorting van het financiële systeem. Dit bepaalt uiteindelijk welke beleggingen worden gedefinieerd als risicovol of juist risicoloos.

Goud en overheidsobligaties hoeven dus niet een standaardkeuze te zijn als de beurzen inzakken. Zo wordt goud gezien als veilige haven in een deflatoir klimaat, maar dit is niet in alle situaties de juiste keuze.

Tegelijk zou je verwachten dat beleggers altijd terecht kunnen bij staatsobligaties van ontwikkelde landen in een berenmarkt, maar de huidige lage rentes maken deze keuze wat moeilijker.

Kijk naar de waarderingen

Een genuanceerde blik is dus belangrijk. Russ van Liontrust European Income adviseert om sectoren te vermijden die kortgeleden nog enorm in de belangstelling stonden. “Het einde van een stierenmarkt betekent dat rendementen enkel nog te vinden zijn in een handjevol sectoren of individuele aandelen en niet zozeer meer in de bredere markt. Kijk daarbij onder meer naar de waarderingen van aandelen.”

Lees ook: Hoe vind ik de beste waardeaandelen?

Hij wijst bijvoorbeeld op groeiaandelen die vanuit dit opzicht kwetsbaar ogen. Deze zijn in de afgelopen jaren enorm opgelopen; kijk bijvoorbeeld naar techaandelen die explosief zijn gestegen. De vraag is of deze aandelen hun waarde behouden wanneer het einde van de stierenmarkt nabij is.

Mijn illiquide beleggingen

Belangrijk blijft ook liquiditeit. Het is moeilijk te voorspellen of en wanneer er een verkoopgolf zal plaatsvinden op de beurs, maar als het gebeurt dan wil je niet met illiquide beleggingen zitten. Over de bredere beleggingscategorieën bezien is het belangrijk om geïnvesteerd te blijven in beleggingen die je eventueel direct van hand kan doen als het einde nabij is. Het mag dan nog niet zover zijn, maar je bent dan wel voorbereid op het ergste.   

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom stockpickers de betere kaarten hebben

Vermogensbeheerder Hilco Wiersma van Add Value Fund wakkert de discussie... Lees verder ›