IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 tips om je portefeuille recessieproof te maken

De stierenmarkt vertoont barstjes en dat maakt beleggers nerveus. Zes slimme tips om je portefeuille recessieproof te maken.

Of de wereldeconomie binnenkort in een recessie komt, valt nog te bezien. Maar recessies zijn geen ongewoon verschijnsel. Voor beleggers die zenuwachtig worden, zetten we zes tips op een rij om je portefeuille een beetje weerbaar te maken voor turbulente beurstijden.

1. Koop aandelen van sectoren die het goed doen tijdens een recessie

Er zijn sectoren die juist opbloeien tijdens een recessie. De Amerikaanse beleggingssite The Motley Fool noemt als voorbeeld fabrikanten van auto-onderdelen. Bij economische tegenwind stellen consumenten de aankoop van een nieuwe auto uit en rijden ze langer door met hun auto. Omdat oudere auto's meer onderhoud nodig hebben, is de kans groot dat de vraag naar autoonderdelen dan stijgt.

De onderstaande grafiek laat het koersverloop zien van drie Amerikaanse fabrikanten van auto-onderdelen (O'Reilly, AutoZone, en Advance Auto Parts). Hierop is duidelijk te zien dat deze fondsen tijdens de crisis een stuk beter rendeerden dan de brede S&P 500 index.

2. Beleg in sectoren die niet zo sterk afhankelijk zijn van de economie

Er zijn ook sectoren die onder alle marktomstandigheden redelijk overeind blijven. The Motley Fool noemt de zorgsector. Let wel op het woordje 'redelijk'. Want hoewel de zorg geldt als een defensieve belegging, is de sector niet volledig recessieproof. Kijk dus goed uit waar je in belegt.

Lees ook: Drie desastreuze beleggingsstrategieën

Fabrikanten van geneesmiddelen voor dieren (zowel huisdieren als vee) hebben volgens The Motley Fool vaak weinig te lijden van een crisis.

3. Zet je geld op de bank en wacht op een mooi koopmoment

De geschiedenis wijst uit dat de aandelenmarkten zich uiteindelijk goed herstellen van een dip. Dat biedt koopkansen voor beleggers. Maak je je zorgen over een recessie, dan kun je overwegen om wat aandelen te verkopen en te wachten tot de beurzen kelderen. Daarna kun je misschien je favoriete stukken met een aantrekkelijke korting kopen.

4. Breng spreiding aan

De handelsoorlog tussen de VS en China, de naderende Brexit en de spanningen in de Golfregio kunnen de beurzen onder druk zetten. Daarnaast is er altijd een risico dat een onverwachte gebeurtenis roet in het eten gooit.

Wil je wat extra bescherming aanbrengen in je portefeuille, zorg dan dat je zoveel mogelijk spreidt over regio's, sectoren, maar ook beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, lijfrentes, vastgoed en grondstoffen. Kijk ook naar beleggingen met een negatieve correlatie ten opzichte van de aandelenmarkten. Zo staat goud bekend als een veilige haven als de beurzen onder druk staan.

5. Leg gespreid in

De markt timen is ondoenlijk. Wil je voorkomen dat je op het verkeerde moment instapt, dan is het slim om over een langere periode gespreid - bijvoorbeeld maandelijks - in te leggen in een beleggingsfonds. Zo demp je de risico's.

Met deze benadering voorkom je ook dat je in een emotie besluiten neemt waar je later spijt van krijgt en bijvoorbeeld in paniek aandelen verkoopt die later weer opveren of in de verleiding komt om aandelen te kopen op de piek.

Check ook: 5 tips om beleggingsvalkuilen te ontlopen

6. Beleg in dividendaandelen

Dividendinkomsten zorgen voor extra stabiliteit in je portefeuille. Vooral aandelen van grote, stabiele bedrijven vormen vaak een veilige keuze.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›