IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie ETF-toppers voor 2019

ETF-expert Michael Mooijer tipt alvast drie van zijn favoriete ETF's voor 2019. "Voor de lezers van IEXGeld heb ik mijn favoriete ETF-portefeuille voor het nieuwe jaar samengesteld, met voor elke onderstaande regio een weging van één derde."

Hij vervolgt. "De consensus voor volgend jaar is dat er rekening moet worden gehouden met een bescheiden rendement op aandelenbeleggingen. Mijn verwachting is dat er in 2019 op de beurs in ieder geval een hoger rendement kan worden behaald dan wat de spaarrente je gaat opleveren."

Check: Passief beleggen: De keuze is reuze

Dit zijn zijn ETF-toppicks. 

1. EMU

"Bedrijven in de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) zijn momenteel aantrekkelijk gewaardeerd. De bedrijfswinsten zijn hoger dan een jaar geleden, terwijl de koersen zijn gedaald. Dit resulteert in een koers/winst verhouding op een relatief laag niveau van om en nabij de 14.

Om op deze regio in te spelen heb ik de IndexIQ Factors Sustainable EMU Equity UCITS ETF geselecteerd. Op deze manier hebben beleggers blootstelling naar large- en midcap bedrijven in de Eurozone, die voldoen aan duurzame SRI-criteria.

Hierbij zijn de wegingen van de onderliggende aandelen niet gebaseerd op marktkapitalisatie, maar onderbouwd door financiële criteria en is de nadruk gelegd op factoren als waarde, kwaliteit en lage volatiliteit."

2. China

"Door de handelsoorlog met de VS zijn de koersen van zogeheten A-aandelen met ruim 20% gekelderd dit jaar. De Chinese economie gaat volgend jaar ongeveer 6,5% op jaarbasis groeien, waarbij de overheid de markt verder wil stimuleren door monetaire en fiscale maatregelen.

Een wellicht goed moment om L&G E Fund MSCI China A UCITS ETF op te nemen. Deze tracker volgt de MSCI China A Onshore Index, waarvan de aandelen genoteerd zijn in renminbi (RMB) en op beurzen in Shenzhen en Shanghai verhandeld worden. Deze A-aandelen zullen de komende jaren geleidelijk aan een hoger gewicht krijgen in de benchmarks van opkomende markten."

3. VS

"Het relatieve gewicht van Amerikaanse bedrijven in de MSCI-World index is ruim 60 procent. Naar mijn mening moet je in een gediversifieerde aandelenportefeuille altijd exposure hebben naar deze regio.

Mijn voorkeur gaat uit naar de Ossiam Shiller Barclays Cape US Sector Value TR ETF, welke de CAPE-waardemeter van Nobelprijswinnaar Robert Shiller gebruikt. Hierbij worden sectoren van de Amerikaanse economie geselecteerd om in te investeren. De CAPE ratio is een acroniem voor Cyclically Adjusted P/E.

Deze waarderingsmaatstaf wordt gezien als een nuttigere indicator dan de bekende Price-Earnings (P/E), ofwel koers/winst verhouding. De CAPE ratio hanteert de reële winst per aandeel over een periode van 10 jaar om schommelingen in bedrijfswinsten, die zich voordoen in verschillende perioden van een bedrijfscyclus, glad te strijken."

Beleggingsplan

Ook heeft hij nog wijze woorden voor beginnende beleggers. "Een beleggingsportefeuille met bovenstaande ETF’s zorgen voor een goede spreiding op het aandelenvlak. Echter, beleggen is niet iets om even een jaartje te proberen. De geschiedenis leert ons dat aandelenmarkten, als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen, flink kunnen schommelen."

Dus, wat is een juiste handelswijze? "Maak een beleggingsplan op basis van risico en rendement, en hou je daaraan. Zonder een plan laat je jezelf leiden door emoties en stap je als belegger doorgaans uit op het laagste niveau."

"Tijd is in de regel een vriend van de belegger: stem je beleggingen af op je doel en laat je niet leiden door de waan van de dag."

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. hoorn490 27 december 2018 10:15 0
    zijn die duurzame obligaties van vastgoed ezg goed te doen en zijn deze obligaties ook erg volatiel
    info stichtingn viseo geeft namelijk 2400 obligaties uit tegen 7 procent rente per jaar van f 1000 euro voor 5 jaar vast
    graag uw inlichting

1 Reactie Omhoog ↑