IEXGeld

Dossiers

Profiel

Passief beleggen: De keuze is reuze

Passief beleggen klinkt misschien een beetje saai. Toch levert passief beleggen in de meeste gevallen meer rendement op dan actief beleggen, betoogt Loege Schilder van Care IS Vermogensbeheer op belegger.nl.

"Een andere misvatting is dat passief beleggen eenvoudig is. Het aanbod van passieve beleggingsproducten is de laatste jaren sterk gegroeid naar honderden verschillende instrumenten", vertelt hij. Dat maakt kiezen lastig. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Schilder beantwoordt enkele prangende vragen over wat passief beleggen is, waarom passief beleggen interessant is en waar je op moet letten bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.

1. Wat is passief beleggen?

"Bij passief beleggen volg je simpelweg de financiële markt. Met 'de markt' bedoelen we een mandje (index) van vaak duizenden verschillende aandelen. De bekendste Nederlandse aandelenindex is de Amsterdam Exchange Index (AEX).

Doordat fondsbeheerders bij passief beheer alleen de samenstelling van een aandelenindex volgen, maken ze minder kosten. Het is bijvoorbeeld niet nodig om macro economische analyses te maken of jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven door te spitten."

2. Wat is actief beleggen?

"Het tegenovergestelde van passief beleggen is actief beleggen. Actieve beleggers proberen de markt/index te verslaan. Door het timen van beursbewegingen of het selecteren van specifieke bedrijven, sectoren en landen probeert de actieve belegger een hoger rendement te behalen dan het indexrendement.

Bij de vergelijking van het rendement van de actieve belegger ten opzichte van de index is het belangrijk om rekening te houden met het genomen risico. Een hoger behaald rendement moet namelijk wel opwegen tegen eventueel extra genomen risico."

3. Loont passief beleggen?

"Decennia lang vergelijken wetenschappers en analisten resultaten van passieve en actieve beleggers. Wat blijkt: slechts 20% van de actieve beleggers weet, na aftrek van kosten, de markt daadwerkelijk te verslaan op lange termijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn verkeerde timing, onjuiste keuzes en vooral de hogere kosten.

Check: Zo vindt u het indexproduct dat het beste bij u past

Passief beleggen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door de toegenomen omvang zijn de beheerkosten steeds lager geworden en is de variatie in het productaanbod toegenomen. Naast regio- en sectorindices, is het tegenwoordig ook mogelijk om met passieve fondsen in stijlfactoren te beleggen. Zo is het mogelijk om een index te volgen die de nadruk legt op aandelen met een relatief lage beweeglijkheid.

Je kunt ook kiezen voor een index met waardeaandelen, smallcaps of kwaliteitsbedrijven. Omdat wetenschappelijk is aangetoond dat bepaalde stijlfactoren een hogere rendements-risicoverhouding behalen over de lange termijn, is dit voor veel beleggers een interessante mogelijkheid."

4. Is passief beleggen makkelijk?

"De hoge verscheidenheid van passieve fondsen biedt meer mogelijkheden, maar maakt het ook moeilijker om de juiste keuze te maken. Stel je zelf een portefeuille samen met passieve indexfondsen? Kies dan niet simpelweg de fondsen met de hoogste rating of het hoogste historische rendement, maar ga gestructureerd te werk.

Bepaal voor jezelf eerst de beleggingsdoelstelling en ga na hoeveel rendement je daarvoor nodig hebt. Kun jij – én wil jij – het risico lopen dat benodigd is om het rendement te behalen? Bepaal dan een portefeuillesamenstelling die aan de risico- en rendementsdoelstelling voldoet."

5. Waar moet u op letten?

"Pas daarna zou je op zoek moeten gaan naar de meest geschikte indexfondsen om invulling te geven aan de beleggingsportefeuille. Let bij de fondskeuze op de spreiding over sectoren, regio's en aantal onderliggende aandelen. Hou ook de kosten (total expense ratio), beursnotering, gemiddelde bid-offer spread en de tracking difference in de gaten.

Tracking difference is het verschil tussen het rendement van het fonds en de index en geeft aan hoe goed de fondsmanager er in slaagt om de index te volgen. Tenslotte is het verstandig om te kijken naar de rapportages en andere informatievoorziening.

Passieve beleggingsfondsen halen door de lagere kosten vaak een hoger rendement dan vergelijkbare actieve fondsen. De laatste jaren is de vraag naar en het aanbod van passief beleggen sterk gegroeid. Door het uitgebreide aanbod is het belangrijk om een gestructureerd keuzeproces uit te voeren. Neem daarvoor echt even de tijd of zoek een betrouwbare adviseur die je hierbij kan helpen."

Bekijk ook: Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfout

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›