IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo koop je aandelen in een turbulente markt

Sinds eind september hebben beleggers enkele flinke correcties gezien op de aandelenmarkten. In februari en maart van dit jaar waren de terugvallen ook voelbaar. Alleen kwam het herstel daarna vrij snel, waardoor de pijn snel wegebde.

De huidige verkoopgolf op de beurzen is veel pijnlijker, niet alleen vanwege de hoge verkoopvolumes, maar ook omdat de storm na meer dan zes weken nog niet is gaan liggen. Vooralsnog zijn er weinig tekenen op een duurzaam herstel: het neerwaartse momentum is sterk en steunniveaus worden gebroken.

Bekijk ook: Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfout

Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen koopkansen meer zijn. In afwachting van herstel is het verstandig om alvast een wenslijstje te maken met aandelen die je aandacht hebben. Er zitten wellicht namen tussen met een interessant verhaal of met ijzersterke cijfers, die zijn meegezogen in een storm die geen onderscheid maakt tussen goede en slechte aandelen. 

Turbulente tips

De vraag is welke aandelen gaan het goed doen, als de aandelenmarkt weer de weg omhoog vindt? The Street heeft enkele tips voor in een turbulente markt:

1. Koop niet middenin een daling

Als een aandeel een flinke koersval maakt, is het erg verleidelijk om het te kopen tijdens de daling. Hoewel je wellicht mazzel hebt in je timing, zijn de risico’s van deze actie evenwel groot. 

2. Koop na een positieve beweging

Een ietwat opvallende tip, omdat je als belegger juist op het laagste punt wil instappen. The Street raadt dit af: het doel is om te kopen als er signalen dat er een opwaartse trend in zicht is. 

3. Als je aandelen koopt op het moment van herstel, dan vormen de recente dieptepunten een steunniveau

De steun is wellicht niet erg sterk, maar er zal een niveau zijn waar je iets mee kunt. Dit niveau kun je gebruiken om je posities uit te breiden of juist om uit te stappen. 

4. Kies niet ineens voor lange termijn

Belangrijk als je gaat ‘bodemvissen’ is om een aandeel niet ineens als langetermijninvestering te zien als het niet de kant op gaat die jij wilt. Als je aankoop niet werkt, neem dan verlies en ga verder. 

5. Maak een tijdschema

De grootste sprongen omhoog vinden plaats in een slechte markt. Wil je hierop inspelen, dan moet je zeer alert zijn. Ben je op zoek bent naar een belegging voor de lange termijn? Bereid je dan vast voor op veel volatiliteit, want de lijn omhoog is bijna nooit kaarsrecht. 

En vergeet niet: dalende aandelenmarkten kunnen goede kansen bieden. Wees alert en blijf zo nodig je portefeuille goed in de gaten houden. Zolang je bereid bent om op een actieve manier je risico’s in de gaten te houden, dan ben je weerbaarder in turbulente aandelenmarkten.  

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deel van je loon laten uitbetalen in aandelen? Dit moet je weten

Bij het te gelde maken van je aandelen moet je direct afrekenen met de f... Lees verder ›