IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfout

Na de enorme beurscrash in 2008 zijn er veel actieve beleggers geweest die hun aandelen massaal van de hand deden en sindsdien niet meer hebben durven instappen. Dat soort beslissingen kan enorm veel geld kosten, zegt Mike McDaniel, chief investment officer bij Riskalyze.

Check ook: Drie lessen voor beginnende beleggers

Wat is je risicotolerantie?

"Iedereen weet dat je aandelen laag moet kopen en hoog moet verkopen, maar doet precies het tegenovergestelde. Dat komt met name doordat mensen hun eigen risicotolerantie niet kennen," stelt McDaniel tegenover Marketwatch.

Voordat mensen aandelen kiezen waarin ze willen beleggen, zouden ze daarom hun eigen risicotolerantie moeten achterhalen. Zo zouden jonge beleggers meer risico moeten nemen op de beurs, omdat ze nog lang de tijd hebben om te herstellen van een eventuele terugval in de aandelenmarkt en zo op lange termijn wel profiteren van de gemiddeld hogere rendementen.

Onderzoek van Riskalyze toont echter aan dat juist bij beleggers in de 20 en 30, de risicotolerantie erg laag is. "Daarbij heeft de helft van de babyboomers een hoger risicoprofiel dan je zou verwachten", vertelt McDaniel. 

Zie ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

Sleutelen op het verkeerde moment

McDaniel raadt mensen die zonder financieel adviseur sparen voor hun pensioen, aan om gratis online tools te gebruiken om hun risicotolerantie te achterhalen. Hier vind je een voorbeeld van zo'n tool. 

"Als je portefeuille niet in lijn is met je risicotolerantie, dan zul je waarschijnlijk aan je portefeuille gaan sleutelen door te verkopen op het verkeerde moment", zegt Mitchell Goldberg, president van ClientFirst Strategy tegen Marketwatch. 

Goldberg adviseert mensen die zelf beleggen en sparen voor hun pensioen om vooral voor zichzelf na te gaan waar ze precies in beleggen en waarom.

Lees ook: Deze beleggingsfouten worden vaak gemaakt

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›