IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuwe baan? Zet dan deze slimme financiële stappen

Bij een nieuwe baan is het enorm belangrijk om nog eens naar je uitgavepatroon en financiële doelstellingen te kijken, voordat je je eerste salarisstrookje ontvangt. Als je dat niet doet, dan kan het zijn dat je wordt ingehaald door je eigen levensstijl of dat je met dezelfde geldproblemen blijft zitten dan voorheen. 

Waar moet je beginnen? Wij geven vijf slimme financiële stappen die je kunt zetten als je start bij je nieuwe werkgever. 

Check ook: De zes slechtste manieren om jezelf te presenteren

1. Kijk nog eens naar je budget

Hoewel de meeste mensen bij een nieuwe baan ook meer verdienen, vallen ze vaak ten prooi aan wat wetenschappers "lifestyle creep" noemen. Dit is de neiging van mensen om hun uitgaven geleidelijk te verhogen in combinatie met hun verdiensten. Wanneer hun inkomen daalt gaan hun uitgaven niet omlaag, vaak door het feit dat zij gewend zijn geworden aan hun schijnbaar hogere levensstandaard. 

Om je aan dit fenomeen te onttrekken, kun je de helft van je loonsverhoging gebruiken om je levensstijl aan te passen. De andere helft kun je gebruiken om te sparen of te investeren.

Als je dit al bij de eerste uitkering van je salaris doet, dan krijg je het beste van twee werelden: je hebt meer geld om te besteden en je kunt tegelijk blijven sparen. 

2. Automatische incasso

Een van de gemakkelijkste manieren om meer te sparen, is door een automatische incasso in te stellen. Idealiter heb je je spaarrekening bij een andere bank afgesloten dan je betaalrekening, zodat de drempel om geld terug te storten als je iets te veel hebt uitgegeven, hoger ligt. Immers duurt het enkele dagen voordat je geld van de spaarrekening naar je betaalrekening is overgemaakt.        

3. Pas je pensioenplan aan

Als je een nieuwe baan start, dan is het normaal dat je je oude werk en daarmee je oude pensioen al snel vergeet. Een paar maanden verder ben je waarschijnlijk helemaal vergeten hoe je aanspraak kan maken op je oude pensioen.

Als je al vaker van baan bent verwisseld, dan heb je mogelijk twee of drie oude pensioenen bij verschillende verzekeraars met verschillende inloggegevens. Dit maakt het moeilijk om je pensioengeld in de gaten te houden. 

Besluit wat je daarmee wilt doen. Het kan verstandig zijn om je oude pensioenen naar een eigen, persoonlijke pensioenrekening over te zetten. Dan heb je alleen al meer overzicht in je totale pensioen.  

4. Kun je bedrijfskortingen krijgen? 

Een nieuw bedrijf, betekent misschien ook nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden. Duik hier eens in, voordat je aan het werk gaat. Er is een kans dat je als werknemer in aanmerking kan komen voor bepaalde kortingen of zelfs van enkele diensten gratis gebruik kunt maken. Denk aan populaire opties als een abonnement voor de sportschool of voor je mobiele telefoon.

5. Onderzoek de collectieve zorgverzekering

Sommige werkgevers bieden een collectieve zorgverzekering aan. Als je deze via je werkgever afsluit, krijg je korting op je zorgverzekering.. Een collectieve zorgverzekering hoeft niet per definitie de beste en voordeligste optie te zijn, maar het loont wel om dit eens uit te zoeken.   

Check ook: Met deze tips bespaar je 3760 euro per jaar

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›