IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier stappen die je moet zetten voor een pensioenplan

Sommige economen denken dat de AOW over 20 tot 30 jaar niet meer bestaat, of alleen bestaat in afgeslankte vorm. Uit een onderzoek van Nibud blijkt ook dat 60% van de ondervraagde Nederlanders niet weet of ze tijdens hun pensioen konden rondkomen. 

Pensioen is geen populair onderwerp en veel mensen schuiven het op de lange baan en denken: het komt later wel. Maar hoe eerder je begint met het plannen voor je pensioen hoe ruimer je het later hebt.

Daarom is het slim om nu al te beginnen met het plannen van je pensioen. Met een beetje planning en discipline bouw je een solide basis voor een goed pensioen, zegt Scott Spann van Thebalance.com

Spann heeft vier stappen die je moet zetten voor het plannen van je pensioen:

1. Maak een pensioendoel

Beantwoord de volgende vragen om tot dat doel te komen:

  • Op welke leeftijd wil je met pensioen?
  • Waar kijk je het meest naar uit?
  • Hoeveel jaar leef je tijdens je pensioen?
  • Welke levensstijl wil je tijdens die jaren?
  • Hoeveel geld heb je maandelijks om die levensstijl te betalen?
  • Welk inkomen is beschikbaar om je pensioen te betalen?
  • Hoeveel jaar heb je nog om te sparen?
  • Wat ga je doen tijdens je pensioen?

Als je eenmaal je doelen duidelijk hebt, zet deze dan op papier. Hiermee kan je duidelijk je vooruitgang checken tijdens je werkzame jaren. Maar je doel moet niet vast liggen. Er kunnen namelijk veel dingen veranderen en daarom moet je je doelen aan kunnen passen.

Lees ook: Wat betekent opschuivende pensioenleeftijd voor jou?

2. Kijk of je genoeg spaart

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veel Amerikanen niet gebruik maken van rekentools om uit te rekenen hoeveel ze moeten sparen om goed te kunnen leven tijdens hun pensioen.

Aangezien het pensioen hier ook geen populair onderwerp is, maken waarschijnlijk ook weinig Nederlanders gebruik van zo'n tool. Tijd om daar verandering in te brengen, zegt Spann.

Hier vind je een rekentool voor Nederlanders.

Check ook: Vragen over je pensioen? Drie tips

3. Kijk hoe je geld wordt belegd

Je komt niet ver als je je geld voor je pensioen slechts op een spaarrekening zet. Het mag dan veilig zijn, maar door een spaarrekening verlies je elk jaar wel geld door inflatie.

Het is daarom belangrijk dat je gaat beleggen voor je pensioen. Hoe je je geld spreid over verschillende beleggingen bepaalt of het je lukt of je je beleggingsdoelstellingen haalt.

Om te kijken waar je in wilt beleggen moet je bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Wil je wat meer risico nemen met een grotere kans op meer rendement? Dan kan je kiezen voor meer beleggen aandelen.

Wil je iets veiliger beleggen met een vast rendement? Dan is een groter deel van je geld in obligaties misschien een slim idee. 

Voor aandelen of obligaties kun je kiezen voor goedkope, passieve indexfondsen. Ook wel ETF's genoemd. Hier lees je meer over ETF's. 

4. Stel een simpel doel op

Je kunt wel een plan opstellen van vijf kantjes, maar dan wordt het ook erg moeilijk om je aan dat plan te houden. Hoe makkelijker je je doel maakt, hoe makkelijker het is om dat doel te volgen.

Lees ook: Sparen voor je pensioen: durf creatief te zijn

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›