IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 redenen om voor ETF's te kiezen

ETF's blijven ongekend populair en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Waarom lopen beleggers zo warm voor indextrackers? Wij sommen drie redenen op. 

1. Lage beheerkosten

Hoewel sommige ETF's actief worden beheerd, volgt een meerderheid van de trackers een onderliggende index. Denk aan de AEX. De ETF volgt dan alle aandelen die aan de Nederlandse hoofdgraadmeter genoteerd staan. Omdat er geen vergoedingen gaan naar fondsbeheerders zijn de kosten van de belegging vrij laag, zeker ten opzichte van actief beheerder beleggingsfondsen. Sommige brokers stellen je zelfs in staat om bepaalde indextrackers gratis te verhandelen. Hoge kosten snoepen dus niet van je rendement bij ETF's.

Check: Let hier op als je passief gaat beleggen in dividendfondsen

2. Meteen spreiding

Een ETF kan honderden, zo niet duizenden, individuele aandelen of obligaties volgen. Als je bedenkt dat er 25 aandelen genoteerd staan aan de AEX, dan volgt een ETF op de Nederlandse hoofdgraadmeter dus alle betreffende fondsen. Je hebt meteen een gespreide belegging en dat is goed voor het risicobeheer. Zo gespreid kun je het als belegger niet krijgen als je aandelen en obligaties los koopt. 

En er is geen tekort aan opties. Tegenwoordig zijn er ETF's in alle soorten en maten: van indextrackers die aandelen van over de hele wereld volgen tot trackers bestaande uit een mandje wietaandelen. Andere ETF's volgen dan weer een specifieke industrie, zoals de energie- of bankensector. 

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

3. Real-time koersen

Een noemenswaardig verschil tussen traditionele beleggingsfondsen en ETF's is dat de actuele koers van de indextrackers direct te zien is. De prijs van een ETF verandert gedurende de handelsdag, hetgeen dus betekent dat de koers aan het begin van de handelsdag anders kan zijn dan aan het einde. Een ETF-belegger kan de actuele koers direct zien, dus zij hebben een algemeen idee van de prijs nog voordat zij de belegging kopen.

Bij een traditioneel beleggingsfonds wordt de prijs vaak een keer per dag bepaald, namelijk aan het einde van de handelsdag. Dus beleggers in deze fondsen weten pas de koers nadat zij hun stukken hebben aangekocht. 

Iemand die juist niet te spreken is over ETF's, is de Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Cramer. Tegenover CNBC stelt Kramer dat je juist in een bepaald aandeel wilt zitten omdat die het best presteert in de desbetreffende sector. “Je wilt niet investeren in meerder middelmatige aandelen die je favoriete fonds naar beneden trekken”, aldus de goeroe. Volgens Cramer betekent het bezitten van een ETF niet direct de garantie dat je winst behaalt of dat je je volledig indekt voor bredere marktontwikkelingen.

“Als je niet in staat bent om de juiste aandelen uit te zoeken, dan weet je mogelijk al niet genoeg over de sector om te investeren. Verwacht niet dat je dan ineens een klapper maakt met het investeren in een ETF.”

Meer over ETF's: De 3 grootste ETF-trends van dit moment

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 4 december 2017 15:07 0
    Aan de minkant staat natuurlijk dat sommige ETFs synthetisch zijn, en hun resultaten af kunnen wijken. Verder is er een risico op de uitgevende instantie. De onderliggende effecten kunnen worden uitgeleend, hetgeen wat op kan leveren maar ook het risico verhoogt - enkel als de complete opbrengst wordt uitgekeerd is dit in evenwicht.

    En tenslotte: "aandeel" is onzijdig - het is "het", en dus ook "dit" aandeel; niet "deze".
  2. Verkruimel 5 december 2017 17:21 0
    Ook bij cryptovaluta zijn ETFs handig. Sinds kort is er een Nederlandse munt, Combicoin (http://combicoin.co), die een fysieke tracker van de dertig grootste coins is. Bitcoin en Bitcoin Cash natuurlijk, maar ook Ethereum, en nog 27 andere. Iedere twee maanden is er herweging, en er is geen beheervergoeding. De beheerders verdienen geld door market making: door het opkopen van munten die onder de intrinsieke waarde worden aangeboden, en het leveren aan kopers die boven de intrinsieke waarde bieden. Daarmee garanderen ze dat de marktprijs dicht bij de intrinsieke waarde blijft.
    Kopen kan op triaconta.com/sale/ - en mocht u zo aardig zijn in het veld "referrer" de waarde COMBI-154224 in te voeren, dan maakt u mij heel blij en dankbaar.

2 Reacties Omhoog ↑