IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo voorkom je betalingsproblemen met je hypotheek

Goed nieuws: steeds minder Nederlanders met een hypotheek hebben moeite met het betalen van hun hypotheek. Een half jaar geleden waren dat er nog 105.000, nu zijn dat er nog maar 90.600, schrijft Nu.nl

Voor die 90.600 blijft het echter wel een persoonlijk drama dat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Heb jij ook problemen met het betalen van je hypotheek of wil je deze problemen voor zijn? Lees dan deze tips om betalingsproblemen op te lossen of te voorkomen.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

1. Ken je hypotheek

Sinds 2013 krijg je alleen hypotheekrente aftrek als je kiest uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Dit zijn dan ook de meest voorkomende hypotheken nu. Vroeger sloten veel mensen echter een aflossingsvrije hypotheek af.

  • Bij een annuïteitenhypotheek blijft je maandbedrag gelijk totdat je het aflost. In het begin betaal je vooral veel rente en uiteindelijk ga je meer aflossen.
  • Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand even veel aan aflossing, maar in het begin betaal je veel rente en dat wordt elke maand minder. Daardoor nemen je maandlasten naar verloop van tijd af.
  • Als je nog een aflossingsvrije hypotheek hebt van voor 2013 dan ben je niet verplicht om af te lossen en betaal je alleen verplicht rente over je hypotheek.

Kennis over je hypotheek is belangrijk als je geen betalingsproblemen wilt krijgen. Als je je rente niet dertig jaar vastzet, is het ook belangrijk om deze in de gaten te houden. Het is mogelijk dat deze stijgt na een aantal jaar, bij een variabele rente.

Lees ook: Kostengrens NHG stijgt bijna 10% 

2. Leen niet teveel

Er zijn Nederlanders die de mooiste spullen op afbetaling kopen bij bijvoorbeeld een webwinkel als Wehkamp.nl en daarnaast nog een fors bedrag lenen voor een dure auto terwijl ze ook al een hypotheek hebben.

Als de bank bijvoorbeeld zegt dat je maar maximaal 200.000 euro mag lenen omdat je maar een bepaald bedrag per maand verdient dan zegt de bank dat niet voor niks. Dat zegt de bank omdat je boven die 200.000 euro kwetsbaar bent om betalingsproblemen te krijgen.

Als je dan boven op die maximale hypotheek die je hebt afgesloten nog voor tienduizenden euro's leent om mooie spullen te kopen en om met je familie naar Thailand te gaan dan kan je in de problemen komen door je maandelijkse lasten. Misschien is het daarom verstandig om niet een maximale hypotheek te nemen, maar ook ruimte over te laten voor andere spullen die je wil kopen.

Check ook: Huis kopen zonder hypotheek? Dit zijn de voor- en nadelen

3. Spaar voor een buffer

Als je hypotheek niet te hoog is dan heb je ook nog ruimte over in je maandbedrag om geld te sparen. Doe dat ook. Met die reserve kan je de eerste klappen opvangen bij financiele tegenslag.

Stel, de motor van je auto die je nodig hebt voor je werk kan kapot gaan en alsof de duvel er mee speelt gaat de wasmachine ook stuk. Dat kan je zo drieduizend euro of meer kosten. Als je niet een noodpotje hebt van een paar duizend euro kom je gelijk in de betalingsproblemen bij dit soort tegenslagen, die overigens iedereen kunnen overkomen. Zorg er dus voor dat dit noodpotje er is.

4. Beperk je financiële verplichtingen

Heb je een abonnement bij een dure sportschool, het meest uitgebreide Ziggo-abonnement, een telefoonabonnement waarmee je ook je dure smartphone aflost en nog een hele waslijst van dit soort financiële verplichtingen?

Dan heb je een grote kans dat het op een dag moeilijk wordt om de hypotheek te betalen. Ga daarom alleen strikt noodzakelijke financiele verplichtingen aan zodat je veel flexibeler bent. Zo ga je niet tot die 90.600 Nederlanders gaat behoren die betalingsproblemen hebben.

Lees ook: Vier hypotheekwijzigingen in 2018

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›