IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier hypotheekwijzigingen in 2018

Kadasterdata heeft de vier grootste fiscale wijzigingen voor hypotheken in 2018 op een rijtje gezet. Deze zijn relevant voor huizenbezitters, organisaties binnen de woning- en hypotheekbranche en mensen die een huis willen kopen.

Deze wijzigingen worden veelal bekendgemaakt op Prinsjesdag, maar dit jaar zijn er geen grote verrassingen. Er lagen al wat veranderingen in het verschiet en de derde dinsdag van september bracht dus vooral bevestiging. Hieronder staan de vier grootste wijzigingen.

Alles over wonen op IEXGeld Wonen

1. Maximale hypotheek naar 100%

Al vanaf 2014 zakt het maximum hypotheekbedrag jaarlijks 0,5%, dus het was al duidelijk dat dit ging gebeuren. Vanaf 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van je woning lenen.

Dat betekent dat de koper meer dan voorheen terug moet vallen op zijn spaargeld. Kosten Koper, NHG en verbouwingskosten kunnen niet meegefinancierd worden. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat mensen zich dieper in de schulden steken dan men kan dragen. Op zich een prima streven, al zal het voor sommige mensen pijnlijk duidelijk zijn in de portemonnee.

Check ook: Hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden!

2. Renteaftrek restschulden niet meer mogelijk

Er verandert hierbij niks als je de woning al verkocht hebt en al gebruikmaakt van de renteaftrek over restschuld. Deze fiscale regeling heeft alleen betrekking op níeuwe restschuld. Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om de rente over de restschuld af te trekken bij de verkoop van je woning. 

Het maximum van vijftien jaar blijft dan gewoon staan. Als je nu in onderhandeling bent om je huis te verkopen, kan het dus aantrekkelijk zijn om er extra vaart achter te zetten. Van de andere kant, laat je niet gek maken en reken eerst even door over welk bedrag het gaat.

Lees ook: Huis kopen steeds moeilijker

3. Verlaging van 0,5% voor maximale hypotheekaftrek

Deze maatregel raakt de huiseigenaars die boven tweemaal modaal verdienen. In box 1 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd met een half procent naar 49,5%. Dit is wederom geen verrassing; deze vierde schijf van de inkomstenbelasting in box 1 heeft hier ieder jaar mee te maken.

In de praktijk gaat het vaak om een klein maandelijks bedrag, maar al met al worden de woonlasten zo ieder jaar wat hoger. Overigens wordt ter compensatie het belastingtarief in de hoogste schijf waarschijnlijk verlaagd van 52% naar 49,5%.

4. Derde belastingschijf wordt verlengd

In de derde belastingschijf betaal je een tarief van 40,85%. In 2018 wordt deze schijf verlengd, hiermee groeit de bovengrens zo'n 1.500 euro naar 68.507 euro maximaal. Over het verschil betaal je dus volgend jaar 40,85% in plaats van 51,95%. 

Zie ook: Wil je een huis kopen? Let dan op deze zes zaken.

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›