IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kostengrens NHG stijgt bijna 10%

Vanaf 1 januari 2018 stijgt de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 265.000 euro. Dat is ruim 8% meer vergeleken met dit jaar – nu is de grens nog 245.000 euro. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens zelfs naar maximaal 280.900 euro.

Dat is goed nieuws voor starters, want met de stijgende prijzen, schaarste en het feit dat steeds meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht, lenen veel starters tegen de maximale lening. Dit laat steeds minder ruimte voor het afnemen van een NHG. 

Check: Hypotheekgarantie te duur voor starters

Moeilijke markt 

Door het verhogen van de kostengrens en door starters de mogelijkheid te bieden de NHG-premie mee te financieren bij de aankoop van de woning, wordt het makkelijker om NHG af te nemen. "Hierdoor kunnen zij alsnog op een verantwoorde manier de aanschaf van hun woning financieren en wellicht alvast investeren in duurzame oplossingen voor hun nieuwe woning", zegt Arjen Gielen, algemeen directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. 

Voor sommige bevolkingsgroepen bieden leningen of schenkingen van familie of vrienden uitkomst. Anderen, die deze extra financiële middelen niet tot hun beschikking hebben moeten blijven huren, of hun toevlucht zoeken tot consumptieve kredieten om alsnog een woning te kunnen financieren. Dit brengt risico’s met zich mee.

Check: Vier hypotheekwijzigingen in 2018

Verduurzaming

De ruim 15.000 euro investeringsruimte biedt de koper de mogelijkheid voor verduurzaming van de eigen woning. Dat is belangrijk om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen.

Het nieuwe regeerakkoord spreekt de ambitie uit om uiteindelijk 200.000 woningen per dag te verduurzamen. Een tempo dat nodig is om in 30 jaar tot 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen te verduurzamen. Dus moet een groot gedeelte van de woningvoorraad zo snel mogelijk verduurzaamd worden. 

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›